Gizlenen iş cinayetleriyle gündeme gelen 3. havalimanında iki gün önce yaşanan ve 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası sonrasında işçiler eyleme başladı. Eylem üzerine inşaat sahasına çok sayıda jandarma çağrıldı. TOMA’larla şantiyeye giren jandarma ekipleri işçilerin kaldığı koğuşlara girerek tehditlerde bulundu
Evrensel’den Vedat Yalvaç’a konuşan işçiler, çalışma koşullarını kötülüğünden yakındı. 29 Ekim’de açılması planlana havalimanı inşaatında çalışan bir işçi şunları anlattı:
“Son günlerde iki arkadaşımız çatıdan düştü, biri şuanda ameliyatta. Çalışma koşullarımız çok kötü. Tahtakurusundan uyuyamıyorsun. Her gün 1 saat yağmur altında servis bekliyoruz. Taşeron şirketlerden parasını alamayanlar var. Yani sorun çok. En başta servis kazası için başladı eylem, ancak diğer sorunlarla da birleşti.”
“16 aydı buradayım ilk defa böyle bir şey görüyorum. Baskıyla insanlar dolmuş belli ki. Baret yakmalar, yelek yakmalar var, yetkilileri görünce tepki gösteriliyor. Güzel bir katılım var. Aşağı yukarı yüzde 90’ı sahada. Sabah erken saatte gidenler gitmiş, onlar da çalışmıyor. Herkes isyan etmiş durumda.”
İnşaatın başladığı günden beri şantiyede çalışan bir işçi ise şunları söyledi:
“Çarşamba akşam saatlerinde servis yolunda bir kaza yaşandı. 17 arkadaşımız yaralandı. Birkaç gün önce de 2 arkadaşımız çatıdan düştü. Biri şu anda ameliyatta. Sorun çok. Kimisi taşerondan parasını alamıyor, yemekhanelerde yemek yenmiyor. Dünya projesi diyorsun, milyon dolarların döndüğü bir sektörde çalışan işçinin boğazını doyuramıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi, rezalet yani. Normalde evim burada bayramda servis olmadığı için kampta kalmak zorunda kaldım. Tahtakurusundan uyuyamıyorsun imkanı yok, karınca gibi kaynıyor yani. Sebep çok. Eylemin ana nedeni servisi kazası ama diğer sorunlarla birleşti.”
Dolar kurunun yükselmesinden sonra bir çok firmanın iflas ettiğini ve işçilerin ücretlerini ödemeyerek kaçıp gittiğini iddia eden bir başka işçi ise, “Ana firmaya çalışanlar paralarını alıyor ancak taşeronda çalışanların pek çoğu ücretlerini alamıyor. Bazı firmalar battı, bazıları kaçtı gitti. Ufak taşeronların çoğu battı, hepsi kaçtı. İşçiler parasını alamadı. Biz mesela bayram mesaisine gittik 300 lira denildi. Acil bir yer vardı. 3 gün çalıştık 500 lira aldık. 2 kişinin de halen parası yatmadı. Sayısız şantiyede çalıştım ilk defa bu kadar düzensiz bir şantiye görüyorum” diye konuştu.
İnşaat-İş Sendikasının Twitter hesabından yapılan açıklamada “3. Havalimanı şantiyesinde arka arkaya yaşanan iş cinayetleri ve iş kazalarından dolayı, çalışma koşullarının giderek ağırlaşmasından dolayı üyelerimizin de içinde bulunduğu iş durdurma eylemi gerçekleşmektedir” denildi.
Eylemi görüntüleyen üyelerinin “Video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildiğini aktaran İnşaat-İş, “Plazaların olduğu yere doğru yürüyüş gerçekleşiyor. Yönetim binasının camları kırıldı. Eyleme katılan işçi sayısı giderek artıyor” paylaşımında bulundu.
Öte yandan eylem üzerine inşaat sahasına çok sayıda jandarma çağrıldı. TOMA’larla şantiyeye giren jandarma ekipleri işçilerin kaldığı koğuşlara girerek tehditlerde bulundu. Eylemin kanunsuz olduğunu iddia eden jandarmaların eylemi engellemeye çalıştığı ifade edildi.
Eyleme geçtikten sonra işçilerin şirket yönetimine ilettiği taleplerin kabul edildiği öne sürüldü.
İşçilerin talepleri şöyleydi:
– Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.
– Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek
– Servis sorunu çözülecek
– Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek
– Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek
– Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak
– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek
– İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek
– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın
– Talepler basın karşısında okunacak
– İş cinayetleri çözülecek
– 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması
– Bayram ikramiyesi verilmesi
– Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması
– İşçi kıyafetlerinin verilmesi