Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la görüştü. Eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarına ilişkin öneri ve taleplerini Bakan’a ileten Eğitim Sen, “Eğitim Sorunlarına İlişkin Öneri ve Taleplerimiz” başlıklı bir dosya da sundu.
Dosyada, toplam 7 rapor yer aldı. Bu raporlar şöyle: “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Sorunları ve Önerilerimiz”, “Ataması Yapılmayan Öğretmenler ve Emekliler Hakkında”, “Eğitimde ve Yükseköğretimde OHAL Raporu”, “Eğitim Müfredatı Değişiklikleri ve Taslak Öğretim Programları Raporu”, “Eğitimde Genel İdari Hizmetler, Teknik Hizmetler, Yardımcı Hizmetler ve 4/C Kapsamında Çalışan Eğitim Emekçileri Sorunları ve Çözüm Önerilerimiz”, “Okulda Şiddet ve Çözüm Önerilerimiz”, “2018 Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu”.
Raporlarla ilgili Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan imzalı sunuş yazısı şöyle:
“Sayın Bakan;
Eğitim ve bilim hizmetleri hizmet kolunda uzun süredir örgütlü bir sendika olarak, öncelikle yeni görevinizden dolayı sizi kutluyoruz. Bir eğitimci ve bilim insanı olarak görev yaptığınız sürede eğitimin niteliğinin yükseltilmesi, eğitimin ve eğitim emekçilerinin biriken sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi noktasında somut adımların atıldığı bir dönem olmasını diliyoruz.
Sizin de çok iyi bildiği gibi, dünyanın pek çok ülkesinde eğitim, tüm yurttaşlar için, insan olmaktan kaynaklı temel bir hak olarak kabul edilmektedir. Herkes; insan olduğu için, kendini geliştirme ve eğitim görme hakkına sahiptir. Uluslararası insan hakları belgelerinde bu durum açıkça ifade edilmiştir. Bu anlamda devlet, tüm yurttaşlarına ayrım gözetmeksizin eşit ve parasız olarak, kamusal, demokratik, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim olanağı sağlamalıdır.
Eğitim bütün insanlar için, cinsiyeti, etnik kimliği, dili, dini ne olursa olsun ‘insan olmaktan kaynaklı’ temel bir hak olarak görülmelidir. Eğitimin niteliği ile eğitim hizmetlerinin düzenli ve sürekli bir şekilde yürütülmesi ile eğitim-öğretim hizmetinde emek veren emekçilerin niteliği ve çalışma koşulları arasında somut bağlar olduğu açıktır.
Eğitim sistemimizin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlerimizin toplumsal statü, eğitimin niteliği, ekonomik, sosyal ve özlük haklar konusunda oldukça geri durumda olduğunu, sendika olarak öğretmenlik mesleğine hak ettiği saygınlığın kazandırılması için, mesleğin çağdaş ve bilimsel bir anlayışla yeniden ele alınmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz.
Eğitimin ve eğitim emekçilerinin uzun yıllardır yaşadığı ve bugüne kadar çözüm üretilmediği için birikerek artan sorunlara ilişkin belli başlıklar altında hazırlamış olduğumuz ‘Eğitim Sorunlarına İlişkin Öneri ve Taleplerimiz’ başlıklı dosyamızı bilgilerinize sunuyoruz.
Saygılarımızla,
Feray AYTEKİN AYDOĞAN
Eğitim Sen Genel Başkanı”
Raporların tam metinleri için:
1-turkiyede-ogretmen-yetistirme-sorunlari-ve-onerilerimiz
2-atamasi-yapilmayan-ogretmenler-ve-emekliler-hk
3-egitimde-ve-yuksekogretimde-ohal-raporu-19-temmuz