Eğitim Sen Ankara şubeleri, OHAL döneminde yayınlanan kanun hükmünde kararnameler ile haksız ve hukuksuz biçimde görevlerinden ihraç edilen, aradan geçen 4 yılı aşkın süre boyunca dosyaları OHAL Komisyonunda bekletilen üyelerinin göreve iadesini istedi.
Bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında Eğitim Sen üyelerinin de bulunduğu, on binlerce eğitim ve bilim emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği aşamayı göstermektedir” dendi.
OHAL Komisyonunun lağvedilmesinin gereğine işaret eden eğitim emekçileri, hukuksuz şekilde ihraç edilenlerin bir an önce görevlerine iade edilmesini talep etti.
Açıklamanın ilgili bölümleri şöyle:
“20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL ve ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile iktidar, ‘darbecilerle hesaplaşmak’ adı altında kendisi için tehdit olarak gördüğü tüm kesimleri hedef almış, siyasi ve idari tasarruflarla kitlesel ihraç politikasını benimsemiştir.”
“Herkesin çok iyi bildiği gibi, hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmayan tüm kararlar yasa dışıdır. Bu nedenle KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı yoktur.”
“Bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında Eğitim Sen üyelerinin de bulunduğu, on binlerce eğitim ve bilim emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği aşamayı göstermektedir.”
“OHAL KHK’lerinden güç alarak her türlü hukuksuzluğa imza atanlar yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir. Bir kere daha ifade ediyoruz; OHAL Komisyonu lağvedilmeli ve hukuksuz şekilde ihraç edilen arkadaşlarımız bir an önce görevlerine iade edilmelidir.”