Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu’nun, “emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına” ilişkin hükmünü oy çokluğuyla iptal etti.
Böylece, emekliler 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye alabilecek.
Karara ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, kamu çalışanlarının 30 yıl sınırı bulunan emekli ikramiyeleriyle ilgili düzenlemeleri, ESM’nin Ankara eski 1 no’lu Şube Başkanı Hasan Hüseyin Kaya üzerinden yargıya taşıdıklarını belirtti. Şenoğlu, “Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2014 günü söz konusu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiştir. Böylelikle emekli ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıl sınırı ortadan kalkmış ve kamu emekçileri, çalıştıkları sürenin tamamı üzerinden emekli ikramiyesi almaya hak kazanmıştır.” dedi.
KESK Genel Merkezi’ndeki basın toplantısında konuşan Şenoğlu, kamu işçilerinin kaç yıllık hizmetleri olursa olsun, en fazla 30 yıl hizmet üzerinden emekli ikramiyesi alabildiğini hatırlatarak, 30 yılın üzeri için kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığını söyledi.
Şenoğlu, şöyle devam etti: ”Sendikamız, ESM’nin başvurusu üzerine, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması sonrasında yasanın iptal edilebileceğini anlayan hükümet yetkilileri, bu durumu kendi lehlerine çevirmek için bir süre önce bir yasa değişikliğini gündeme getirmişlerdir. Yasanın detayları henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, emekli ikramiyesinde 30 yıl şartı yerine, 30 yıldan fazla hizmetler için kademeli yıl şartının getirileceği anlaşılmaktadır. Bu göstermelik yasa değişikliğinin bizim talebimizi karşılamaktan çok uzak olduğu gibi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına da açıkça aykırı olacaktır.”