Başbakan Ahmet Davutoğlu, inşaat sektörü temsilcileriyle yaptığı “İnşaat Sektörü Zirvesi’nde, müteahhitlere müjde verdi. Uzun bir konuşma yapan ve inşaat sektörünün kendileri için ne kadar önemli olduğunu belirttiği uzun bir konuşma yapan Davutoğlu, “Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak” dedi.
İnşaat şirketlerinin isteklerini yerine getireceklerini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. ‘Ben konut almak için para biriktiriyorum’ diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15’i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira. Devlet onu verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak.”
Hükümetin faizlerin düşürülmesini istemesinin de altında yatan neden müteahhitlerin ellerinde kalan konutları satabilmesi olarak değerlendiriliyordu.