Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı İstanbul’daki 37 kamu hastanesine telefonla arayarak yönelttiği, “kürtaj yapıyor musunuz?” sorusuna sadece 3 kamu hastanesi olumlu yanıt verdi. 12 hastane hiçbir şekilde kürtaj yapmadığını bildirdi.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın aldığı yanıtlar şöyle:
– Sadece 3 kamu hastanesi isteğe bağlı kürtaj yapıyor.
– 12’si hiçbir şekilde kürtaj yapmıyor.
– 17’si ise sadece fetusun ölmesi ya da anneye zarar veriyor olması, bebeğin sakat olması, annede kanama olması ya da düşük olması gibi çeşitli tıbbi komplikasyonların zorunlu kıldığı durumlarda, heyet kararı ile kürtaj yapabiliyor.
– İsteğe bağlı kürtaj yaptığını söyleyen hastanelerden ise sadece 1 tanesi yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtaj yaptığını diğer iki hastane ise 8 haftaya kadar kürtaj yapıyor.
– İki hastanenin kadın doğum servisine ulaşılmadığı için kürtaj yapılıp yapılmadığında dair kesin bir bilgi alınamadı. Bu hastanelerinde her üçünde de telefonu açan görevli önce “kürtaj yapılmıyor” yanıtını verdi.
– Üç hastane,kürtaj yapılıp yapılmadığı bilgisinin telefonda verilemeyeceği, bunun yasak olduğunu bildirdi.
– Yalnızca zorunlu hallerde kürtaj yapıldığını belirten hastaneler ise, “zorunlu hali”, genellikle bebeğin ölmüş olması ya da annenin ölüm tehlikesinin olması şeklinde tarif ettiler.
– En çarpıcı yanıt kürtajın ya tamamen yasak ya da sadece özel hastanelerde yapılabildiği oldu.
Türkiye’de, 24.5.1983 tarihinde kabul edilen ve 27.5.1983 tarihli resmi gazetede yayınlanan 2827 numaralı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un gebeliğin sona erdirilmesini düzenleyen 5. Maddesi’nde “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir” deniliyor. Yasa hükmüne rağmen son yıllarda başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bütün AKP yetkilileri, kürtajın engellenmesi için açıklamalar yapıyordu.