Mülkiyeliler Birliği tarafından çıkarılan Mülkiye Dergisi’nin 2015 yılı ilk sayısı çıktı. 1915’in 100. yılı dolayısıyla “Devlet ve Halkları” temasıyla çıkan dergide önemli yazılar bulunuyor. Derginin bu sayısı Elçin Aktoprak ve Özge Özkoç’un editörlüğünde çıktı.
Hakemli derginin ilk yazısı “Yeni Bir Demografik Hareketlilik Dönemi Olarak Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu: Kayseri 1918-1920” başlığıyla Oya Gözel Durmaz tarafından kaleme alındı.
Birinci Dünya Savaşı, sırasında, çok sayıda Osmanlı Ermenisi ile Rum ahalinin bir kısmının tehcir edilmesini konu alan makale, bu dönemde Kayseri Sancağı’ndaki demografik hareketlere yoğunlaşıyor.
Arzu Yılmaz’ın “Kürt Milliyetçiliğine Eleştirel Bir Bakış: Kürt Mülteciler ve Kürdistan Milliyetçiliği” başlıklı makalesi, Kürt milliyetçiliğinde yeni bir evreye geçildiğini ve bu evrenin Kürdistan milliyetçiliği olarak tartışılmasının daha doğru olacağı iddiasına dayanıyor.
“Aktörün Perspektifinden Demokratik Özerkliğe Bakmak: Kürt Siyasal Hareketinin Demokratik Özerklik Yaklaşımı” başlıklı makaleyi kaleme alan Çetin Gürer, son yıllarda sıkça tartışılan demokratik özerklik talebinin bir bölünme talebi mi yoksa bir yerelleşme modeli mi olduğunu tartışıyor.
Derginin bir diğer yazısı ise Ayşe Serdar’ın “Yerel ve Ulusal Ölçekte Lazlığın Etnik Sınırlarının Yeniden İnşası: Dil, Hafıza, Kültür” başlıklı araştırması. Serdar, Lazların etnik sınır inşasının yerel ve merkezi politik ve ekonomik yapılarla ilişki içinde nasıl şekillendiğini inceliyor.
Berna Zengin Arslan’ın “Aleviliği Tanımlamak: Türkiye’de Dinin Yönetimi, Sekülerlik ve Diyanet” başlıklı araştırması, ‘dinin yönetimi’ kavramı yardımıyla, devletin Alevilik konusuna yaklaşımını ortaya koymaya çalışıyor.
“Türkiye’de Olağanüstü Hal: Devlet Aklı, Askerler ve Siviller” başlıklaı makale Güven Gürkan Öztan ve Egemen B. Bezci imzasını taşıyor.Yazarlar, öncelikli olarak devlet aklı ve olağanüstü hal kavramlarıyla ne kastedildiğini izah etmeye çalışıyor.
Tema dışı yazılardan biri olan Onur Karahanoğulları’nın “III. Cumhuriyetin Kuruluşunda Yargı Tasfiyeleri” başlıklı makalesi, Fransa’da III. Cumhuriyet’in ilan edildiği 1870 yılından itibaren yaşanan idareci ve yargıç temizliğini ele alıyor.
Yine tema dışı yazılardan olan “Görsel Gerçekçilik Rejiminin Sonu mu? “Yeni” Medya Döneminde Sinema” Sevilay Çelenk tarafından kaleme alındı. Makalede, “yeni medya döneminde sinema ve “gerçeklik” ilişkisini yeniden düşünen yakın tarihli çalışmalar, konuya aynı ontolojik ilgiyle odaklanan erken dönem kuramsal yaklaşımların önemli bazı tespitleriyle tartışma içinde eleştirel bir perspektifle” değerlendiriliyor.
Dergide yer alan diğer yazılar şöyle:
– İnkâr Siyasetinde Kırılma: Hrant Dink’in Kendisi ve Öldürülmesi; Yetvart Danzikyan
– Etnik Gruplar Arası Sorunların Yeniden İfadesine Yönelik Bir Girişim; Broghos Levon Zekiyan
– Yeni Türkiye’nin “Dava” Seferberliği ve “Muarızları”; Zafer Yılmaz
– İnsanlar Asıl Unutulunca Ölür: Diran Kelekyan; Faruk Alpkaya
– Gayeye Doğru; Diran Kelekyan
– Çevre Krizinin Nedenleri ve Çözüm Arayışları; Heval Kılavuz
– “Benim Milletim…”: AK Parti İktidarı, Din ve Ulusal Kimlik; Elçin Aktoprak (kitap incelemesi)
– İdari Reform ve Politika Transferi: Barış Övgün (kitap incelemesi)
– Hrant Dink ile Söyleşi: Düşünce ve İfade Özgürlüğü Üzerine; Metin İnanç Ünaltekin
Derginin bir sonraki sayısı, “İsyan, Direniş ve Toplumsal Hareketler” temasıyla çıkacak.
Dergi, Konur sokak no: 1’de bulunan 1859 Kitap Kafe’den alınabilir.