Edirne Valiliği, usta şair Can Yücel’in şiirlerinden uyarlanan Can oyununu “uygun görülmemiştir” kaydı düşerek yasakladı. Bugüne kadar Adana, Antakya, Gaziantep, Muğla gibi Türkiye’nin farklı yerlerinde sahnelenen oyun iki yıl önce Edirne’de de oynandı. Valilikten gönderilen yazılı belgede oyunun hangi gerekçeyle yasaklandığına dair bir bilgilendirme yapılmadı.
Valilikten gelen açıklamada, ““20 Mayıs 2015 Çarşamba günü Müdürlüğünüz Mimar Kemalettin Kültür ve Tiyatro Salonu’nda Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen “CAN” isimli tiyatronun metni incelenmiş olup, sergilenmesi uygun görülmemiştir.” dendi.
Oyunun yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlenen Kemal Kocatürk yasakla ilgili açıklama yaptı. “İleri demokrasi vaatleriyle iktidar olan hükümetin atamış olduğu il eğitim müdürlerinin ve kadrolarının hangi kafalardan oluştuğunun acı bir göstergesidir bu yasak” diyen Kocatürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Can Yücel gibi ülkemizin en önemli şairlerinden birini yasaklamaya kalkmak ancak beyinleri örümcek ağı bağlamış insanların işidir. Bu ‘ileri demokrasi’ değil olsa olsa ‘ileri faşizm’dir.”
Kararı veren Kemal Soykök adlı müdür vekilini kınayan Kocatürk, sanat ve demokrasi adına utanç verici bu kararı Edirne Valiliğinin özür dileyerek geri almasını beklediğini kaydetti.
TİYATRO KUMPANYASI
Kemal Kocatürk’ün “Yalansız, yalın ve harbiden tiyatro” söylemi etrafında şekillenerek Türk tiyatrosuna yeni bir soluk getiren Tiyatro Kumpanyası, 2011’de Can Yücel’den Genco Erkal’ın uyarladığı ve Kemal Kocatürk’ün yönetip oynadığı “Can” adlı tek kişilik oyunla tiyatro dünyasına merhaba demişti. Yayınladığı tek kitapla 50’nin üzerinde baskıya ulaşan ve Türkiye’nin en çok okunan şairlerinden biri olmasıyla ünlenen Ahmed Arif’in yaşam öyküsünü “Hasretinden Prangalar Eskittim” adlı oyunuyla 2012’de şiir severlere aktaran Tiyatro Kumpanyası, 2013 başında çocuklara yönelik şiddet karşıtı, müzikli ve danslı “Oturan Boğa” adlı çocuk oyununu sahneye koymuştu. Aynı yıl mutsuz bir ailenin mutluluğu arayan küçük kızının öyküsünün anlatıldığı “Küçürekkız” ise, önce Makedonya’daki Mot Festivali’nde, daha sonra da İstanbul’da izleyiciler ile buluşmuştu. Ve son olarak da masal tadında politik güldürü oyunu “7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar” sahnelendi.