Bugün Dünya Madenciler Günü. Evrensel’den Vedat Yalvaç’ın haberine göre, Türkiye’de kömür ve linyit çıkartılan toplam 700’den fazla maden işletmesi var. Bu madenlerde 190 binden fazla işçi çalışıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre bu işçilerden 42 bini sigortasız. 190 bin işçiden sadece 38 bin 492’si sendikalı.
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra artan rödovans ile birlikte ölümler de arttı. 2003 ile 2013 yılları arasında meydana gelen birçok maden kazasında toplu ölümler yaşandı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, 2013 yılında en az 93, 2014 yılının ilk 8 ayında ise 334 maden işçisi yaşamını yitirdi. Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür A.Ş’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen katliamda 301 madenci yaşamını yitirdi. Soma faciasından 5 ay sonra Ermenek’te Uyar madenciliğe ait kömür ocağında meydana gelen kazada 18 işçi madende mahsur kaldı
ÖLMEYENLERE ÇARESİZLİK
Madenlerde meydana gelen kazalarda hayatta kalmayı başaran işçiler ise işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Son olarak Soma’da, Soma Kömür A.Ş.’de 2 bin 831 işçi işten atıldı. Eynez Maden Ocağı’nda kalan malzemenin tahliye edilmesi için işten atılmayan 400 işçinin akıbeti belli değil. İşsizlikle yüz yüze olan bir başka yer de Zonguldak’ta bulunan Hattat Holding’e ait Hema Maden işletmesinde çalışan işçiler. Armutçuk beldesinde kömür çıkaran Hema madeninde çalışan 700 işçi işsizlik rödovans süresinin dolması nedeniyle işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.
Öte yandan, Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim günü eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında 5 işçinin daha cenazesine ulaşıldı. Ocak’ta cesedine ulaşılarak çıkartılan işçi sayısı 18’ye yükselirken, içeride başka işçinin kalmadığı iddia edildi.