TİHV Akademi’nin yürüttüğü “Zor Koşullar Altında İnsan Hakları Aktivistleri Olarak Akademisyenlerin Desteklenmesi” projesi tamamlandı. OHAL döneminin akademide yarattığı tahribat, ihraç edilen akademisyenlerin karşılaştıkları hak ihlalleri, kayıplar ve travmaya ilişkin araştırmaların sonuçları iki bölümlük bir rapor olarak kamuoyu ile paylaşıldı.
“Akademik Ortamın Tahribatı, İkili Devlet ve Üniversite, Barış İçin Akademisyenler Vakası, Üniversitenin Olağanüstü Hali” başlıklı raporun ilk cildi 4 bölümden oluşuyor. Serdar Tekin tarafından hazırlanan raporun “Üniversitenin Olağanüstü Hali: Akademik Ortamın Tahribatı Üzerine Bir İnceleme” başlıklı birinci bölümünde (https://drive.google.com/file/d/1TDUdASNTxXj0qdhuwlJzs3jbebRryEPV/view) akademik ortamın tahribatı, tarihsel bir anlatı ve kuramsal bir perspektif içine yerleştirerek tahlil ediliyor. Sürecin belli başlı etkilerine işaret edilen ve akademik ortamın tahribatı adı verilen fenomenin aynı zamanda bir sonuç olarak da değerlendirildiği raporda, olduğu kadarıyla Türkiye’de üniversite özerkliğinin, hangi kurumsal süreçler ekseninde tahrip edildiği, üniversitelerin tedbir devletiyle nasıl eşgüdümlendikleri ve bu eşgüdümlenmeye paralel olarak ortaya çıkan baskıda özerklik örüntüsü inceleniyor.
Raporun ilk bölümünde yer alan bazı tespitler şöyle:
-Radikal belirsizliğin akademisyenler üzerindeki en doğrudan sonucu, üniversitelere bir korku ve endişe ortamının hakim olması.
-Baskıda özerkliğin ve özellikle KHK ihraçlarının akademik ortam üzerindeki bir diğer tahripkar sonucu, akademik topluluğun sınırlarıyla, daha doğrusu bu sınırların yeniden çizilmesiyle ilgili.
-Türkiye üniversitelerindeki son özerklik kalıntılarının ilgası, akademisyenlerin hukuki ve ekonomik olarak güvencesizleştirilmesi, araştırma ve öğretim etkinliklerinin hassas konulardan uzak duracak şekilde ehlileşmesi/ehlileştirilmesi ve ayrıca birçok öğretim üyesinin hukuksuz pratiklere iştirak ederek koruculaşması/koruculaştırılması ―tüm bunlar, akademik ortamdaki tahribatın sonuç hanesine birinci kertede kaydedilmesi gereken hususlar.
“Akademisyen İhraçları: Hak İhlalleri, Kayıplar, Travma ve Güçlenme Süreçleri” başlıklı raporun ikinci bölümü Lülüfer KÖRÜKMEZ’in koordinatörlüğünde Cansu AKBAŞ DEMİREL, Feride AKSU TANIK, Nermin BİTER, Aslı DAVAS, Lülüfer KÖRÜKMEZ, Hanifi KURT, Güldem ÖZATAĞAN, Zeynep ÖZEN BARKOT ve Nilgün TOKER KILINÇ tarafından hazırlandı.
Rapor, “Yöntem ve Gerekçe”, “OHAL KHK’leriyle İhraç Edilen Akademisyenlerin Uğradıkları Hak İhlalleri”, “Kayıplar ve Travma” ve “Hak İhlallerı, Kayıplar Ve Travmayla Baş Etme Süreçleri” başlıklı 4 ana bölümden oluşuyor. Raporun tamamı için: https://drive.google.com/file/d/1GuKnPQExzn_8CAqa7KTsBRXcBkT5-4bR/view