AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019″u açıkladı. Albayrak gündemin ekonomide reform olduğunu söyledi.
Bloomberght’nin haberine göre, Albayrak reformların başında finansal sektör olduğunu belirtti. Bakan Albayrak, “Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi strateji kapsamında ilk adımımız kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek olacak.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihraç edeceği yaklaşık 28 milyar TL’lik devlet iç borçlanma senetlerinin kamu bankalarına verileceğini belirten Albayrak, “Böylelikle kamu bankalarının sermaye yeterliliği ve likidite karşılama oranı artırılarak bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.” dedi.
Konkordato ve kredi yapılandırmayı çok daha iyi bir yasal çerçeveyle ele alacaklarını savunan Albayrak, “Yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçlerini hızlandıracağız özellikle borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı bir şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturacağız” dedi.
“Bankalar Birliği öncülüğünde kamunun olmadığı bir yapıda enerji ve inşaat gibi sorunlu kredi noktasında önem teşkil eden sorunlu varlıkları alıp borç hisse takasıyla dışarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını daha iyi bir hale getireceğiz. Bunun için de enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu kurulmasını gündeme aldık” diyen Albayrak, sigortacılığın da önemli bir yeni finansman kaynağı olacağını öne sürdü.
Albayrak vergi konusunda yapmayı planladıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Vergi dönüşümü reformu. Detaylarını bu yıl içinde sunumla ortaya koyacağımız bu çalışma sürüyor. İstisna ve muafiyetler azaltılacak. Kurumlar vergisini kademeli düşürüp daha adaletli noktaya taşıyacağız. Dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız. Beyanname yaygınlaştırılacak, gelire göre artan oranlarda vergilendirme planlanıyor. Mükellef dostu bir vergi sistemiyle tüm süreçlerin başarını artıracağız. Mükellef memnuniyetini sürekli ölçeceğiz. İhracata dayalı yüksek katma değer ve teknolojiyi önceleyen ekonomiyi tesis edeceğiz. Kayıtdışılıkla mücadele ile gelirleri artıracağız.”
Emeklilik sisteminin reforme edilmesinin en önemli yapısal reformlardan birini oluşturacağını bildiren Albayrak, “Tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile BES’in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli reformun Tarımda Milli Birlik Projesi olacağını iddia eden Albayrak, Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş kurulacağını duyurdu.
Albayrak, verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 4 yıl içinde 100 milyona yükseltileceğini savundu.
Sıkı Maliye Politikasının en temel politikalarının başında geldiğini belirten Albayrak, mali tarafta sıkılaşmanın devam edeceğini söyledi. Albayrak, kaynakların enerji, maden, petrokimya, turizm, bilişim, otomotiv ve ilaç 7 stratejik sektörlerine yönlendirilmesini sağlayacaklarını anlattı.
Güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayla, adil ve etkin işleyen bir hukuk sistemi arasındaki ilişkinin açık olduğunu belirten Albayrak, uzun vadeli yatırımların, öngörülebilir, sonuçları kestirilebilir bir hukuk pratiğine yakından bağlı olduğunu kaydetti.