Anayasa Mahkemesi, Nureddin Atuğ’un 2011 yılında tutuklanması ve üç yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmesine ilişkin yaptığı başvuruyu reddetti. Tutuklandığı dönemde BDP Parti Meclisi üyesi olan Atuğ’un “Tutuklamanın hukuka aykırı olması ve tutukluluğun makul süreyi aşması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, yargılamanın özel yetkili mahkemede devam etmesi nedeniyle kanuni hakim güvencesinin, siyasi parti faaliyetleri ve yasal eylemlerden dolayı tutuklanma nedeniyle siyasi faaliyette bulunma hakkı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiği” iddialarıyla Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru reddedildi.
Anayasa Mahkemesi, tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna oy birliğiyle, tutukluluğun makul süreyi aştığına ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna oy birliğiyle, kanuni hakim güvencesinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarını tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna oybirliğiyle, siyasi faaliyette bulunma ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna Engin Yıldırım’ın karşı oyu ve oyçokluğuyla karar verdi.
Atuğ, 2011’de Mersin’de KCK operasyonunda gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Üç yıl tutukluluğun ardından Atuğ, uzun tutukluluk süresi göz önüne bulundurularak tahliye edilmişti.
AYM Başkan Vekili Engin Yıldırım’ın karşı oy gerekçesi şöyle: