Anayasa Mahkemesi Taner Koyuncu (B. No: 2015/11678) başvurusunda Anayasa’nın 36. ve 38. maddesinde güvence altına alınan masumiyet karinesinin ihlal edildiğine karar verdi.
Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karara ilişkin AYM tarafından yapılan basın duyurusunda kendisine ait olan bir aracı kiralama şirketine kiralayan kişinin sonrasında yaşananlarla ilgili sorumlu tutulmasının mümkün olup olmadığını değerlendirdi. Aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin verildiği iddiasıyla araç sahibine de tescil plakası üzerinden idari para cezası kesilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.
Başvuruya konu olaydaki kabahatin oluşması için aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin verilmesi gerektiğinin belirtildiği kararda, “Araç sahibinin kastının bulunup bulunmadığı, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine bilerek izin verilip verilmediği değerlendirilmemiş; bu konuda bir tespit yapılmamış; karineden yararlanılarak sonuca ulaşılmıştır.
Kabahatin işlendiğine ilişkin olarak Mahkemece yapılan varsayımın aksinin ispatı mümkün değildir. Başvurucunun yöneltilen fiille ilgili savunma ve bunun aksini ispat bakımından yaptırımı uygulayan idare ile arasında önemli bir dezavantaj oluştuğu ve böylelikle kullanılan varsayımın masumiyet karinesini ihlal eder boyuta ulaştığı anlaşılmıştır.
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 36. ve 38. maddelerinde güvence altına alınan masumiyet karinesinin ihlal edildiğine karar vermiştir” dendi.
Karara katılmayan AYM üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt ise karşıoy gerekçesinde, masumiyet karinesinin idari yaptırımlarda uygulanma olanağının olmadığını savundu.