10 Balkan ülkesi, uluslararası korumaya muhtaç olanların ülkelerine en yakın ülkelerde kalması gerektiğini savundu.
Avusturya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya’nın içişleri ve dışişleri bakanları, Viyana’da düzenlenen ‘Sığınmacıları Birlikte Yönetmek’ başlıklı toplantı sonrası ortak bir deklarasyon imzaladı.
Diken’in haberine göre, Batı Balkan rotasında artan mülteci akınından endişe edildiği ve mevcut sığınmacı durumunun bölge için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilen bildiride, mülteci rotasının çok çabuk değiştiği ve bunun bölgedeki devletler üzerinde baskı oluşturduğu vurgulandı. Deklarasyonda, Avrupa’da istikrar ve güvenliğin Batı Balkanlar’dan geçtiğini belirtilerek, ‘suç riski, şiddet, aşırıcılık ve terörizmin düzensiz akım nedeniyle yayıldığı’ kaydedildi.
Mülteci krizinin etkili yönetiminin, sürdürülebilir çözüm bulmak için kapsamlı ve koordine bir yaklaşımı gerektirdiği vurgulanan deklarasyonda, “Uluslararası korumaya ihtiyacı olan insanlar, mümkün olduğunca ülkelerine en yakın ülkelerde koruma almalı” dendi.
İltica hakkının kişiye istediği ülkeye seyahat etme özgürlüğü tanımadığı savunulan deklarasyonda, “Sınırsız sayıda başvuruyu işleme almak, sınırlı kaynak ve kabul merkezleri, iç güvenliğe ve sosyal uyuma ve entegrasyona olumsuz etkileri nedeniyle mümkün değil” dendi.
Deklarasyonda, “Seyahat dokümanları olmayan, sahte veya yanlış bilgi veren ve milliyeti veya kimliği hakkında yanlış bilgi veren sığınmacıların sınırlardaki girişleri reddedilmeli” ifadesi de yer aldı.
Ayrıca bölgedeki sığınmacı baskısının azaltılması için Türkiye’yle işbirliğinin artırılacağına dikkat çekildi.
Deklarasyona imza atan ülkeler, sığınmacıların Makedonya sınırında durdurulmasını, kontrollerin artırılmasını ve Avrupa’nın sığınmacılar için cazibe merkezi olmaktan çıkarılmasını savunuyor.