İstanbul ve Galatasaray Üniversiteleri’nden 10 barış imzacısının 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Mayıs ayına dek sürecek ilk duruşmalarında 15 üniversiteden 148 akademisyen yargılanacak.
Davanın ilk duruşmasında 301. Madde kapsamında yargılanma yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmasını istedi. Savcı ise “suçun” “terör propagandası yapma” kapsamında olduğunu savunarak talebin reddini istedi. Mahkeme başkanı, “Suç nitelendirmesinin yargılama sonucunda yapılabilecek olması; İstanbul 13 ACM’nin kararının mahkememizi bağlayıcı niteliği bulunmaması nedeniyle sanık avukatı talebinin reddine” karar verildiğini açıkladı.
Bunun üzerine avukatlar TMK 7/2 özelinde savunma hazırlayabilmek için ek süre talep etti. Galatasaray Üniversitesi’nden 6 akademisyenin davası 12 Nisan 2018’e ertelendi.
İkinci duruşmada ise İstanbul Üniversitesinden akademisyenlerin yargılanmasına başlandı. Avukatlar derhal beraat talebinde bulundu. Suçta ve cezada şahsilik ilkesini gözetilmediğine dikkat çeken avukatlar, bildirinin içeriğinin de devlete yönelik barış çağrısı olduğunu söyledi.
Savcı derhal beraat verilmesi talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme Başkanı da derhal beraat talebinin reddine ve savunma için süre verilmesine karar verdi. Bu dava da 12 Nisan’a ertelendi.