Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. 142 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’de 3 binden fazla gazeteci de işsiz.
BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre, Çağdaş Gazeteciler Derneği (yayımladığı 2019’un ilk üç ayını kapsayan ‘Medya İzleme Raporuna göre 2019’un ilk üç ayında farklı gerekçelerle 78 gazeteci işten çıkarıldı. Onlardan biri de 27 yıldır Hürriyet’te çalışan ve son olarak okur temsilcisi olarak görev yapan Faruk Bildirici oldu. Sansür bölümünde ise İstanbul Kartal’da çöken binaya ilişkin haberlere yayın yasağı getirilmesi yer aldı. Demirtaş’ın TRT konuşmasının sansürlenmesi, verilmeyen basın kartları, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medya patronlarına verdiği talimata da raporda yer verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada halkın haber alma ve bilgi edinme hakkının kısıtlandığını hatırlatarak “Gazetecilik saygın bir meslektir ve suç değildir bunu hep söylüyoruz ama gazeteciye potansiyel suçlu gözüyle bakan bir iktidarımız var” dedi.
Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını ifade eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş ise “142 gazetecinin tutuklu olduğu, yüzlerce gazetecinin yargılandığı, onlarca gazetecinin para cezaları aldığı, binlercesinin işsiz kaldığı bir ülkedeyiz. Bunu değiştirecek olan güç gazetecilerin örgütlülüğünden ve dayanışmasından geçmekte” dedi.
DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren ise Cumhuriyet davasında 6 gazetecinin yeniden cezaevine girdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Neredeyse yapılan her habere dava açılıyor. Sorun sadece bu davalar ve tutuklamalar değil. Basın çok ağır bir baskı altında. Durum dünyada da çok parlak değil.”