Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, dün akşam düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Bianet’in haberine göre, Taksim’deki The Marmara Oteli’nde gerçekleştirilen törende üç kişi ve bir kuruma ödül verildi. Bu yıl Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında IMC TV kameramanı Refik Tekin ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a verildi.
TGC Başkanı Turgay Olcayto açılış konuşmasında, “Artık ‘zor günler’ lafını kullanmamaya karar verdim. Çünkü ne zaman kullansak daha da zoruyla karşılaşıyoruz” dedi, darbe girişiminin atlatılmasının ardından demokrasinin işlemesi gerektiğini belirtti.
2016 Basın Özgürlüğü Ödülü kurum dalında da Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu’nun oldu.
Şırnak, Cizre’de haber takibi yaparken vurularak yaralanan IMC TV kameramanı Refik Tekin, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı adına, uğradığı her türlü baskıya, sözlü ve fiziksel saldırıya rağmen görevini yapmaya devam eden basın emekçileri adına ödüle değer görüldü.
Tekin konuşmasında, “Gazeteci arkadaşlarımızın yükünün ne kadar ağır olduğunu gördüğümüz günlerden geçiyoruz. Türkiye’de gazetecilerin ciddi bir dayanışma içinde olması lazım. Bu ödülü zor şartlarda çalışan meslektaşlarım adına alıyorum” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda internet ve sosyal medyadaki hak ihlalleriyle ilgili verdikleri hukuksal mücadele nedeniyle ödüllendirildi.
Ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto’dan alan Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak şöyle dedi:
“Çok sayıda internet sitesi, gazetelere, gazetecilere ait olan sitelere erişim engelleniyor. Biz ısrarla itiraz edip Anayasa Mahkemesi’ne götürüyoruz. Orada iddiamız şu; alternatif haberin alınması sadece haberi verenin değil alanın da hakkı. Akademisyenler de artık basın mensuplarıyla ortak kaderi paylaşıyorlar. Bu ödülü barış için akademisyenlere adıyorum.”
Yaman Akdeniz de ödülünü kapatılan ve binası polis baskınına maruz kalan, çalışanları gözaltına alınan Özgür Gündem gazetesine adadı.