Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye’ye Güneydoğu’da son 18 ayda yürütülen askeri operasyonları sırasında yaşanan insan hakları ihlallerinin soruşturulması çağrısında bulundu.
bbctürkçe’nin haberine göre, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan raporda, 18 ay devam eden operasyonlar sırasında aralarında “800 güvenlik görevlisinin de bulunduğu 2 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği, ciddi insan hakları ihlalleri” yaşandığı belirtildi.
25 sayfalık raporda Temmuz 2015 ile Aralık 2016 tarihleri arasında Türk güvenlik güçlerinin operasyonlarında “ağır yıkım, öldürme ve birçok diğer ciddi insan hakları ihlallerine” ilişkin bulgulara yer verildi.
BM raporunda, hükümete, iddia edilen ölümler ve diğer ihlallerle ilgili soruşturma açması çağrısı yapıldı. Raporda, BM’den denetçilerin bir yıl süren çabalarına karşın Kürtlerin ağırlıkta olduğu Güneydoğu kentlerine giremedikleri vurgulandı.
Rapora göre, çoğunluğu Kürtlerden oluşan 500 bine yakın kişi de operasyonlar nedeniyle evlerinden edildi.
Barış İçin Akademisyenlerin 11 Ocak 2016’da yaptıkları “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı açıklama ve çağrıda da bölgedeki insan hakları ihlallerine dikkat çekilmişti. Çağrının hemen ardından imzacı akademisyenlere yönelik bir cadı avı başlatılmış ve bugüne kadar 312 akademisyenler başta Kanun Hükmünde Kararnameler olmak üzere çeşitli yöntemlerle üniversitelerden atılmıştı.