Eğitim Sen, geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Dr. Cenk Yiğiter’in serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, sendikacılar, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi, CHP yöneticileri ve milletvekilleri, Mülkiyeliler Birliği yöneticileri ve bilim insanları katıldı.
Basın açıklaması öncesinde konuşan Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent, Cenk Yiğiter’in Mülkiyeliler Birliği’nin kendisinden talep ettiği tüm yardımları yaptığını söyleyerek, serbest bırakılmasını istedi.
Basın açıklamasını yapan Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Doç. Dr. Meltem Kayıran, “Yaşamlarımız her türlü cadı avına, hukuksuzluğa, keyfiliğe alışmamızı arzulayan sistematik bir müdahalenin, bir güç gösterisinin nesnesine dönüştürülmek isteniyor. Kimi zaman sosyal medyadaki bir paylaşımı beğenmek, kimi zaman hakikati ifade etmek, kimi zaman ise adalet istemek, üzerimize iri harflerle suçlu damgasının vurulmasına gerekçe yapılıyor” dedi.
Haksızlığın, hukuksuzluğun karşısında asla sessiz kalmamış olan, bu tavrını da hukukçu kimliğinin ve insanlığa karşı sorumluluğunun bir parçası olarak gören Cenk Yiğiter’in evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındığını belirten Kayıran, “Üstelik söz konusu gözaltı uygulaması, son dönemde moda olan, geçmiş yıllardaki en temel demokratik hak kullanımlarından suç üretme çabasının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü dosyalara konulan gizlilik kararlarıyla veya hukuksuz gözaltı uygulamalarıyla, toplumun geneline korku egemen kılınmak isteniyor” dedi.
“Bizler biliyoruz ki hukukun olmadığı yerde zorbalık hüküm sürer. Dün üyemiz Cenk Yiğiter’e Emniyet’teki sorgusu sırasında yöneltilen sorulardan anladığımız kadarıyla, kendisine bundan 2-3 yıl öncesine ilişkin olarak birbiriyle ilişkisiz konularda sorular yöneltilmiş ve bunlardan terörle ilgili bir suçlama çıkartılmaya çalışılmıştır. Üstelik bu çaba yeni bir çaba da değildir. Daha önce Ankara Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından verilen kararla Haziran 2013’ten Aralık 2016’ya kadar Cenk Yiğiter’in telefonu dinlenmiş, telefon sinyali takip edilmiş, kamuya açık yerlerde ve işyerinde teknik cihazlarla takip edilmiş ve bunların sonucunda savcılık, hakkında herhangi bir terör şüphesi olmadığına kanaat getirerek takipsizlik kararı vermiştir” diyen Kayıran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Suç bulma çabalarının dahi boşa çıkmasının ardında bir gerçek vardır! Cenk Yiğiter bu topraklarda yetişmiş önemli bir hukukçudur, akademisyendir! Bugüne kadar suç işleyenlerin karşısında her hukukçunun yapması gerektiği gibi yüksek sesle itirazlarını, eleştirilerini dile getirmiş, her akademisyenin yapması gerektiği gibi bilgisini ve düşüncelerini toplumla paylaşmaktan bir an olsun geri durmamış, bu nedenle görevinden ihraç edilmiştir. Cenk Yiğiter bu özellikleri nedeniyle birilerinin huzurunu kaçırırken, yine aynı özellikleri nedeniyle birçok insana örnek olmuş, bizlere güç vermiştir.
Kaldı ki Cenk Yiğiter, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu üniversiteler şubesinde yıllarca yöneticilik dâhil pek çok görevi üstlenmiş, insan-toplum-doğa yararına üniversite mücadelemizin ve sendikal mücadelemizin ön saflarında yer almıştır. Cenk Yiğiter’in tutum ve davranışlarından suç yaratmaya çalışanlar bu gerçeği unutmamalıdır.”
Kayıran son olarak “Eğitim Sen olarak, bu hukuk garabetini ve yaşananları yakından takip ettiğimiz herkes tarafından çok iyi bilinmelidir. Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan üyemiz Cenk Yiğiter’in ve öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesinin basın açıklamasını ardından söz alan kurum temsilcileri ve milletvekilleri Yiğiter’in derhal serbest bırakılmasını istedi.
Basın toplantısına, akademisyenler ve bilim insanlarının yanı sıra, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Eğitim Sen Genel merkez yöneticileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, Eski milletvekili ve hukukçu İlhan Cihaner, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi temsilcisi ve Mülkiyeliler Birliği yöneticileri katıldı.