Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi en az otuz çocuğun yaşamını yitirdiği Gaziantep Katliamı’yla ilgili eş zamanlı olarak birçok noktada basın açıklamasında bulundu. Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde, İzmir’de Halkların Köprüsü’nde yapılan basın açıklamasında son bir ayda en az 35 çocuğun devlet tarafından korunamadığı için yaşamanı yitirdiği bilgisi verildi.
Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada, son bir yılda ölen çocuk sayısının 136 olduğu belirtilerek, barış için harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Savaş Her Geçen Gün Daha Fazla Çocuğu Öldürüyor. İki Gün Önce Gaziantep’te En Az 33 (32 Değil!) Çocuk Öldürüldü! Çocuklar İçin Barış İçin Hep Birlikte Harekete Geçmek Zorundayız!
Sorumlusu ve tarafı olmadıkları savaşın en çok çocukların yaşamlarını ellerinden aldığını en acı haliyle 21 Ağustos günü Gaziantep’te gördük. En az 33’u ( 32 değil 33) çocuk 54 insan öldürüldü.
Son bir yıl içinde, 5 Haziran 2015 tarihinden bugüne yaşanan savaş ortamında, yaşamı elinden alınan çocukların sayısı, en az 50’i bombalı saldırılarda (Ankara, İstanbul, Van Elazığ, Suruç, Mardin, Diyarbakır, Antep ) olmak üzere en az 136 çocuk yaşamını kaybetti.
Bu çocuklar yoldan geçerken, durakta otobüs beklerken, ailesiyle birlikte tatil için gittikleri yerlerde, sokağa çıkma yasaklarında hastaneye gidemediği için, annesinin kucağında vurularak ya da babası ile gittiği barış eyleminde ve son olarak katıldıkları kınagecesinde yaşamlarını kaybettiler.
Sadece son bir ayda ise en az 37 çocuk korumayı başaramadığımız için hayatını kaybetti.
2015’in ortalarından beri yetişkinlerce, kendi çıkarları ve kendilerince belirledikleri öncelikleri korumak iddiasıyla giderek daha fazla şiddetli hale gelen ve buna engel olunmaksızın sürdürülen savaş her geçen gün daha fazla çocuğu öldürüyor.
Son olarak, da Gaziantep’te 33’ü çocuk , 54 kişiyi aramızdan alan saldırının ardından karar alma mekanizmalarını, siyasetin kilit rollerini işgal eden yetkililerin bilindik açıklamalarını ezbere tekrar ettiğini gördük.
Çocukların yaşamlarını korumakla görevli ve sorumlu olanların lanetleme ve kınama mesajlarını, siyasi analizlerini dinledik.
Çocukların yaşamlarını korumak ve iyileştirmek adına herhangi bir adım atılmasına öncülük etmeyen bu mesaj ve analizlerin hiçbir anlamı ve hiç kimseye faydası yok.
Karar alma noktasındaki yetişkinlerin mesaj vermek ve analiz yapmak yerine geldiğimiz vahim noktanın farkına varıp, barış için hareket etmenin zamanı geçmek üzeredir.
Gaziantep’teki olayda öldürülenlerin çoğu çocuk ve bombayı taşıyarak kınagecesi alanına sokanın da 12-14 yaşlarında bir çocuk olduğu iddia ediliyor. Yetişkinler olarak kimimizin sebep olduğu, kimimizin önlemediği, kimimizin önleyemediği savaşın; durdurmak için neler yapılabileceğini düşünmemizi gerektiren çok kritik bir vahşet noktasına vardığını görmeliyiz.
Hep birlikte insanlığın en kötü haline giriyoruz ve bu yolun geri dönüşü hepimiz için çok zor ve çok acılı olacak.
Çocuk hakları savunucuları olarak durum bizim için, kimilerinin utanmadan sıkılmadan söyledikleri gibi “savaşın, çocukların çocukları öldürdüğü bir hal aldığı” için değil, yetişkinlerin çocukları öldürmek için çocukları kullanacak kadar büyük ve derin bir kötülüğe battıkları ve sorumlu konumdaki yetişkinlerin de kendi sorumluluklarını unutturmak istercesine; failin çocuk olduğunu öne çıkarmayı seçtikleri ve “çocuk bombacı” etiketi arkasına saklanmaya çalıştıkları için vahim ve kabul edilemezdir.
Çocuk hakları savunucuları olarak bizim için Gaziantep’te öldürülen çocukların sayısı açıklanandan bir fazladır. Eğer iddia edildiği gibi bombayı alana taşıdığı iddia edilen kişi bir çocuksa, o da bu eylemi planlayanlar ve düzenleyenlerce öldürülen ve devletçe yaşamı korunamamış çocuklardan birisidir.
Çocukların yaşamını ve onların diğer yetişkinlerin istismarından korumakla sorumlu yetişkinler, çocukları faili ve sorumlusu olmadıkları savaştan korumak için tüm güçleriyle, hemen ve sadece barışı sağlamak için çalışmaya başlamalılar.
Bizler Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi olarak; başta tüm yetkililer olmak üzere, çocukların ve sivillerin kurban edildikleri eylemler arasında, siyasi tutum ve tahlil terazisine koymadan ve fark gözetmeksizin tüm tarafları, toplumun tüm kesimlerini yani herkesi çocuklar için barış için harekete geçmeye çağırıyoruz!
Daha Fazla Bekleyemeyiz! Barış İçin Harekete Geç!”