Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Danıştay 14. Dairesi’nin Cumhurbaşkanlığı hizmet binalarının da bulunduğu alanın tarihi SİT özelliği taşımadığına dair verdiği karara tepki gösterdi. Davayı açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararı ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirerek, sürecin bitmediğini, davanın yerel mahkemede tekrar görüşüleceğini açıkladı.
Kararla ilgili bir basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Danıştay 14. Daire’nin kararı henüz bize tebliğ edilmedi. Bilirkişi raporlarına rağmen bu doğrultuda bir karar verilmiş ise bu karar hukukun siyasallaştığı algısını daha da güçlendirmektedir.” dedi. Candan, “Danıştay 14. Daire bilirkişi raporlarına ve uzman görüşlerine uygun olmayan bir karar vermiştir. Daha önce Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından, iki kez bilirkişi raporu hazırlanarak, tarihi SİT olduğuna dair verilen kararın Danıştay tarafından ortadan kaldırılması toplum vicdanının kabul edeceği bir şey değildir. Atatürk Orman Çiftliği alanlarının 1. derece doğal SİT ve tarihi SİT olması konusunda verilen gerekçeler ortadan kalkmadan -ki kalkmamıştır- tarihi SİT kararının kaldırılması kabul edilemez. Danıştay’ın kararı tartışmalıdır.” dedi.
Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde davanın tekrar görüleceğini kaydeden Candan, şu ifadeleri kullandı: “Bu aşamada itirazlarımızı yapacağız. Yerel mahkeme bilimsel raporlar doğrultusunda verdiği kararda direnirse, konu Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na gidecek. Süreç bitmedi, Danıştay’ın verdiği karar hukuken tartışmalıdır, çelişkilidir. 59 davamız devam ediyor ortada yürütmeyi durdurma kararı var. Kaçak Sarayın meşrulaştırılması söz konusu değildir. Saray kaçaktır, hukuksuzdur, Atatürk’ün vasiyetinin ihlalidir. Danıştay’ın verdiği bu kararı hem hukuken, hem vicdanen kabul etmemiz mümkün değildir. Bugün Türkiye’de acilen adaletin tesis edilmesine ihtiyaç vardır.”