Kalkınma Ajansları Kalkınma Kurullarına Temsilci Gönderecek Kurum ve Kuruluşların Belirlenmesi Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kalkınma ile ilgisi olmayan dinci vakıf temsilcileri de kalkınma ajansları kurullarına temsilci gönderecek.
Bakanlar kurulunda 11 Eylül 2017’de alınan karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İstanbul Kalkınma Ajansı Kalkınma Kuruluna, İlim Yayma Cemiyeti, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı da girdi. Hayrat İnsani Yardım Derneği yedek listede bulunuyor.
Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulunda ise, Muradiye Kültür Vakfı yer alacak.
Dinci vakıf ve dernekler geçen yıl belirlene kurullarda yer almıyordu.
Söz konusu kurullar, kalkınma ajanslarının danışma organı olup, farkındalığı artırma, işbirliğini geliştirme ve ajansı yönlendirme gibi konularda tavsiyelerde bulunuyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği son projelerden biri helal gıda ile ilgiliydi. Türkiye’nin üniversite sınırları içinde bulunan ilk Helal Gıda AR-GE Mükemmeliyet Merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yüzde 80 oranındaki katkısıyla İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde geçtiğimiz ay açılmıştı.
Kalkınma Kurullarını belirlenme yöntemi şöyle: “5449 Sayılı “Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun” uyarınca bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve ajansı yönlendirmek üzere kalkınma kurulu oluşturulur. Kurul en fazla yüz üyeden oluşmaktadır ve görev süresi dört yıldır. Yeni Kalkınma Kurulu oluşturulurken, kamuoyuna duyuru yapılır ve kurulda yer almak isteyen kurum ve kuruluşlardan talepleri alınır. Bakanlar Kurulunca yapılan değerlendirme ile yeni Kalkınma Kurulu belirlenerek resmi gazetede ilan edilir.”