Dövizdeki olağanüstü artış sonrasında ekonominin geleceğine ilişkin tartışmalar hız kazandı. Gerek resmi kurumlar gerekse iktisatçılar peş peşe açıklamalar yapıyor.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalarda OHAL eleştirilerine ilişkin “Tamam yabancı yatırımlarda azalma var ama OHAL mecburiyet nedeniyle geldi” dedi. Şimşek Merkez Bankası’nın gerekirse ilave tepki vereceğini Türkiye’nin piyasalarla inatlaşmayacağını söyledi.
Diğer yandan, Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinde doların 4.2, euronun ise 4.9 lira olarak sabitlendiği duyuruldu. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şöyle: “25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 4,2000, Euro için 4,9000, İngiliz Sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir.”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ülke Notları Yöneticisi McCormack ise, devam eden TL zayıflığının Türkiye’nin notunu etkileyebileceğini belirtti.
gazeteduvar’a konuşan Prof. Dr. Korkut Boratav ise 24 Haziran’da iktidara kim gelirse gelsin, IMF’ye gitmek zorunda kalacağını söyledi. Boratav’a göre finansal kriz ve bir yıllık ağır bir bunalım dönemi var.
Öte yandan, bugün sabah saatlerinde yeniden 4.80’i aşan ABD Doları, öğlen saatlerinde 4.72 seviyesine geriledi.