“Türkiye’de Yerel Seçimler: Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyük Şehirleri Kaybetmekten Korkuyor”[2]
Fransa’nın Le Monde Gazetesi Türkiye Muhabiri Marie Jégo, Türkiye’de pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili son gelişmeleri yazdı. Erdoğan’ın başrolde olduğu 24 Mart’taki Yenikapı mitingine ücretsiz otobüsler ve vapurlarla katılımcıların miting alanına taşındığına,bu semtteki geniş meydanda katılımcıların ellerinde bayraklarla adanmışlık sloganları attıklarına ve eski başbakan Tansu Çiller’in de protokol tribününde yerini aldığına dikkat çekti. Ayrıca Erdoğan’ın Avustralya’nın büyük tepkisini çeken “tabut” sözleri hatırlatıldı.
Diğer Avrupalı gazeteciler gibi o da Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas ekonomik durumun Erdoğan ve AKP için seçim öncesi bir tehlike oluşturduğu görüşünde:
“31 Mart’ta Türk seçmenler belediye başkanlarını ve belediye meclislerini seçecekler. Ekonomi gerilerken, Türk cumhurbaşkanının partisi bütün kartlarını oynuyor” [3]
“İstanbul’daki Ayasofya Kilisesi’nin adını “Ayasofya Camii” olarak değiştirmek: Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Mart pazar akşamı bir televizyon kanalındaki röportajda önerilen bir fikir. 31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, Türk cumhurbaşkanı ekonomik durgunluğun verdiği endişeyle muhafazakâr ve dindar tabana vaatlerini çoğaltıyor.”
________________________________________________________________________________
Yerel seçimlerle ilgili La Croix‘da yayınlanan bir diğer haberin başlığı ise şu oldu:
“Türkiye:Yerel Seçimler Erdoğan İçin Büyük Risk”
“İstanbul’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir aksilik yaşamasını önlemek için Bay Erdoğan ‘ağır’ bir aday çıkardı: Eski başbakan Binali Yıldırım”
“Türk ekonomisi 10 yıldan beri ilk kez gerileme sürecine girdi. Türk Lirası’nın da sert düşüşüyle birlikte enflasyon tüketicilerin cüzdanını vurdu, özellikle de gıda sektöründe.
Erdoğan geçen ay İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’ne fiyatı kırılmış meyve-sebze stantları açılması için talimat verdi. Erdoğan ekonomik durumu çoğu zaman savunur görünüyor, bu belediye stantlarının önünde oluşan uzun kuyrukların“fakirlik”değil, “refah”ın göstergesi olduğunu söyledi.”
________________________________________________________________________________
Erdoğan’ın Ayasofya Müzesi’yle ilgili sözleri tüm Avrupa’da olduğu gibi Fransa’da da gündem oldu. La Croix’dan Violaine Epitalon, eski CNRS araştırmacısı, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (Institut français d’études anatoliennes) eski görevlisi ve Susam-Sokak blogunun yazarı Étienne Copeaux ile yarım yüzyıldan fazla bir zamandan beri süregelen bu tartışmayla ilgili bir röportaj yaptı:[4]
Copeaux; 1453’te İstanbul’un fethinden sonra kilisenin II. Mehmet tarafından camiye çevrildiğini, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra 1935 yılında ise müzeye dönüştürüldüğünü hatırlatarak söze başladı.
Copeaux: “Ancak İstanbul’un fethinin 500. yılında, 1953’te, artık Türkiye’de lâik bir rejim yoktu. Bu nedenle bu tarihten sonra Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilmesiyle ilgili çeşitli sesler yükseldi. 1950’li yıllardan itibaren bu mekân aşırıcı grupların (bazen de şiddet içeren) protestolarının merkezi oldu. Bu durum, benim “ulusalcı-islâmcılık” dediğim ve ülkeye yerleşmiş, Türk Ulusu’nun Müslüman olmak zorunda olduğunu savunan bir akımdan ileri geliyor.”
La Croix: “Böylesine hassas bir konuda Erdoğan’ın kararını nasıl yorumlamak gerekiyor?”
Copeaux: “Erdoğan içinden geldiği ülkenin tarihinde yer alıyor. Halkın büyük çoğunluğunun fikri ondan yana. Ama ben Erdoğan’ın bu fikrinin gerçekleşeceğini düşünmüyorum, bu Ortodoks Dünyası’nda büyük tepkilere yol açacaktır. Ek olarak, Erdoğan’ın şu anda Vladimir Putin’le iyi ilişkileri var, bu durum diplomatik açıdan çok hassas. Bu demeçlerin büyük bölümünün Erdoğan’ın seçim stratejisinin bir parçası olduğunu düşünüyorum.”
________________________________________________________________________________
[1]Mülkiyeliler Birliği Eğitim Merkezi Çeviri Çalışma Grubu’ndan Deniz Sakraker hazırladı.
[2]https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/25/municipales-en-turquie-le-president-erdogan-craint-de-perdre-les-grandes-villes_5440671_3210.html
[3]https://www.la-croix.com/Monde/Turquie-elections-locales-haut-risque-Erdogan-2019-03-27-1301011641
[4]https://www.la-croix.com/Religion/Islam/transformation-Sainte-Sophie-mosquee-point-daboutissement-nationalisme-turc-2019-03-28-1201011997?from_univers=lacroix