“NOTRE DAME’DA BRANDALAR KURULMAYA BAŞLANDI”[2]
Paris’teki, dünyaca ünlü, filmlere ve kitaplara konu olmuş; Katolik dünyası ve tüm insanlığın ortak mirası olan Notre Dame Katedrali’nde çıkan ve ikonik kulesinin çökmesine neden olan yangın o günden beri Fransa ve dünya gündemindeki yerini koruyor. Yeniden inşa çalışmalarıyla ilgili planlar kısa sürede hazırlanmaya çalışılıyor.
Kanada’nın Fransız kesiminin haber organı TVA Nouvelles:“Katedralin bir iletişim görevlisi: Notre Dame Katedrali’nde çarşamba günü beklenen yağmurdan önce muşamba kurulum çalışmaları kilisenin iç bölümünden olmak üzere salı günü başladı”.
“AFP (Agence France-Presse) görevlisi André Finot, kilisede branda kurulum çalışmalarının başladığını ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı.
15 Nisan’daki büyük yangında itfaiyenin döktüğü tavandaki büyük miktardaki suyun çökmeye yol açmasından ve içerde bulunan eserlerin durumundan hâlâ endişe duyuluyor.
İşçilerin yeniden inşa çalışmalarını yürütebilmeleri için yapıyı koruyacak dev bir şemsiyenin kurulması gerekiyor. Bu kurulum haftalar alabilir.
Emmanuel Macron, katedralin yeniden yapımı için 5 yıllık bir süre belirlemişti. Bu birçok uzmanın gözünde mümkün, ancak başkalarına göre ekspertiz gecikmeleri nedeniyle hedef olarak fazla kısa bir süre.
Görüşleri alınan birçok mimara göre, en uzun sürecek süreç asıl çalışmaların başlamadan önceki hazırlık süreci: Önce temizlik yapılmalı, su dışarı boşaltılmalı, felâketin sonuçları araştırılmalı, hassas parçalar korumaya alınmalı, istenen inşanın gerçekleştirilebilmesi için ölçümler yapılmalı, sonra bu işi yapacak şirketler bulunmalı ve şantiyenin çalışılacak şirket için hazır hâle gelmesi sağlanmalı.
Yangının ilk 90 dakikasında çöken kulenin yeniden yapımı için uluslararası çapta mimarlar yarışacak. Ayrıca, modern teknolojilerin şantiyenin hazırlanmasını hızlandırması bekleniyor.
Yaşanan kazanın nedeninin kısa devre olduğu olasılığı üzerinde duruluyor. Ancak yangının nedeni şimdilik bilinmiyor, ipuçları üzerinde çalışılacak. Ortaya atılmış iddialar olsa da yangının kötü niyetli bir planın sonucu olması düşük bir olasılık.”
“ İKLİM: GRETA THUNBERG’İN MÜCADELESİ KİTAPÇILARDA: ‘BİZE KATLIN’”[3]
Greta Thunberg’in başlattığı ve dünya çapında binlerce öğrencinin ve gencin katılım gösterdiği “İklim Grevleri” devam ediyor. Genç aktivist önderliğinde dünya liderlerine iklimi koruma çağrıları sürüyor.
“İsveçli genç GretaThunberg’in yaptığı bazı konuşmalardan örnekler bulunan ‘Bize Katılın’ manifestosu Fransızca olarak yayınlandı”
“‘Evimiz yanıyor’, ‘Panik yapmanızı istiyorum’: Bu çarşamba günü Fransızca yayınlanan 30 sayfalık manifestosunda, genç İsveçli GretaThunberg iklim için verdiği mücadeleye katılım çağrısı yaptı. İçinde genç aktivistin yaptığı bazı konuşmalardan örnekler barındıran ve 65.000 kopyası basılan bu küçük kitap, yazar ve gazeteci FloreVasseurtarafından çevrildi ve düzenlendi.
Daha önce ocak ayında Davos Ekonomik Forumu patronlarının önünde “aynı evimiz yanıyormuş gibi davranın. Çünkü gerçekten de öyle” demişti. Kitabın bazı bölümlerinde Aspergersendromu olduğu için ya da yönlendirilmekle suçlandığı için maruz kaldığı saldırılardan bahsediyor. Bu küçük kitap (fiyatı 3€) şimdilik yalnızca Fransızca olarak yayınlandı.”
“İklim için grev”
“Ağustos ayından beri cuma günleri okula gitmeyip İsveç Parlamentosu önünde protesto yaparak ya da çağrısına kulak veren başka Avrupa şehirlerindeki gençlerle biraraya gelerek GretaThunberg bir ‘iklim grevi’ sürdürüyor. 15 Mart’ta Greta’nın yaptığı ‘İklim için dünya çapında grev’ çağrısına kulak veren on binlerce genç okula gitmeyip sokaklara çıktı. Gençliğin ‘FridaysForFuture’ (Gelecek İçin Cumalar) Hareketi diğer bir dünya çapında gösteri için 24 Mayıs çağrısı yaptı.”

Novethic.fr, GretaThunberg önderliğinde gerçekleştirilen Fransa’daki öğrenci iklim grevlerini okuyucularla buluşturdu.
“İKLİM HAREKETİ: GENÇLER ZAMANINDA HAREKETE GEÇİLMESİ İÇİN ÖRGÜTLENİYOR”[4]
“İklim için harekete geçen Fransız gençler yüksek hıza geçti. 15 Mart’taki, ülkedeki 200.000 genci sokağa döken başarılı uluslararası protestodan sonra, ‘YouthForClimate France’ Hareketi ilk buluşmasını gerçekleştirdi. Amaç, hükûmetin 1,5 derecelik ısınmanın altında kalınması için tutarlı bir yol izlemesini sağlamak”
“‘İyi ki bu gençler var. Belki yetişkinleri benim kuşağım ya da onların anne-babalarının öngöremediği ve engellemediği bu felâkete uyandıracaklar’ diyor 70’lerindeki bir kadın olan Mireille, kendisi 12 Nisan’da Paris’teki meclis önünde gerçekleştirilen iklim grevine tanık olmuş. Lyon’da, Montpellier’de ve Bordeaux’dabirkaç bin genç yine defterleri yerine ellerindeki pankartlarla iklim değişikliği için daha fazla şey yapılmasını talep ettiler.
Tüm Fransa’da (en fazla katılım gösteren altı ülkeden biri) 200.000 genci buluşturan 15 Mart’taki uluslararası iklim grevinin üzerinden zaman geçmiş olmasına karşın gençlerin iklim grevi son bulmadı, tam tersine; geçen haftasonu‘YouthForClimate’ Fransa’nın ilk toplantısı hareketin dayanıklılık sembolü olan Nancy’de gerçekleştirildi.
“Biz katılım sayısını değil ama katılım kalitesini diliyoruz, örgütlenmek için ve uzun vadede bir oluşuma hazırlanmak için bu çok önemli” diyor 21 yaşındaki mühendislik okulu 4. sınıf öğrencisi ve YouthForClimate Fransa üyesi Hugo Viel.
——————————————-
[1]Mülkiyeliler Birliği Mülkiye Eğitim Merkezi Çeviri Çalışma Grubu’ndan Deniz Sakraker hazırladı.
[2]https://www.tvanouvelles.ca/2019/04/23/les-baches-commencent-a-etre-installees-a-notre-dame.
[3]https://www.europe1.fr/culture/climat-rejoignez-nous-lappel-a-la-lutte-de-greta-thunberg-en-librairie-3894699.
[4]https://www.novethic.fr/actualite/environnement/climat/isr-rse/mobilisation-climat-les-jeunes-n-ont-pas-dit-leur-dernier-mot-147163.html.