Anayasa Mahkemesi, Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu kararının anayasada düzenlenen sendika hakkının ihlali olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ‘nın grevinin 30 Ocak 2015 tarihinde yasaklayan Bakanlar Kurulu kararının anayasada düzenlen sendika hakkının ihlali olduğuna karar verdi. AYM, sendikaya 50 bin TL de tazminat ödenmesine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu kararında grevin ertelenme sebebinin zikredildiğini ancak bunun dışında bir açıklamaya yer verilmediğini hatırlatarak, somut verilerin milli güvenlikle ilişkisine dair bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. İlk derece mahkemesinin “ekonomik güvenliğin milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğu” şeklindeki gerekçesinin açıklanmaya muhtaç olduğunun tartışmasız olduğunu vurgulayan AYM, bunu akademik olarak savunulabileceği ancak somut bir vakıada temel bir hakkın sınırlandırılması sebebi olarak kabul edilebilmesi için idarenin ve mahkemelerin ikna edici gerekçeler ortaya koymasının gereğine işaret etti. AYM ayrıca “ekonomik güvenlik” gibi bir grev erteleme gerekçesi de bulunmadığını hatırlattı.
AYM’ye gönderilen Bakanlık görüşünde ise grev hakkını sözleşmede yer almadığını öne sürülerek “milli güvenlik” gerekçesi, zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaç baskısı olarak nitelendirildi.
Birleşik Metal İş, 29 Ocak 2015 ve 19 Şubat 2015 tarihlerinde uygulanmak üzere toplam 38 işyerinde yaklaşık 15 bin işçiyi kapsayan grev kararı almıştı. Bakanlar Kurulu 30 Ocak 2015 tarihli kararıyla grevleri yasaklamıştı.
Anayasa Mahkemesi, daha önce Kristal İş Sendikasını başvurusunda da benzer bir karar vermişti.