Petrol-İş’in örgütlü olduğu Şişecam’a ait Adana ve Mersin’deki iki fabrikada gerçekleşmesi beklenen grev Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Kararda, “Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketine ait Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı mevkiinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri ile Adana’nın Seyhan ilçesi, Arabali mevkiinde yer alan tuz işletmesinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanununun 63’üncü maddesi gereğince karar verildiği” ifadeleri yer aldı.
Yasağa ilişkin yazılı bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası grev hakkının kullanılamaz hale getirildiğine dikkat çekti.
Açıklama şöyle:
“Soda Sanayii A.Ş. grevimiz Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmiştir. Bu kararla işçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır. Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır.
Sendikamızın örgütlü olduğu, Mersin’de kurulu bulunan Soda Sanayii A.Ş.’de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle ilan edilen 9 Ekim 2020 uygulama tarihli grevimiz, Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmiştir.
Cumhurbaşkanı’nın verdiği bu kararın gerekçesi, grevimizin “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi” olarak belirtilmiştir. Büyük ölçüde cam sanayiine girdi üreten bu işletmede milli güvenlik gerekçesiyle grevin ertelenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan salgında üretim tüm hızıyla devam ederken hiç göz önüne alınmayan “genel sağlık” risklerinin, grev ertelemesine gerekçe yapılması dikkat çekicidir.
Cumhurbaşkanı’nın grev erteleme kararı, bugün 2020/31269 sayılı ve 9 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yayımlanan bu karar, ülkemizde grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığının yeni bir kanıtı olmuştur.
Salgında emekçileri değil işverenleri kollayan hükümet, verdiği bu kararla grev hakkının yanı sıra toplu iş sözleşmesi hakkının kullanımını da engellemektedir. Grev yasaklarının kapsamının zaten yeterince geniş tutulduğu ülkemizde, bu yasağın bulunmadığı işyerleri için de grev erteleme kararları devreye sokulmaktadır.
İşçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır. Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır.
Türkiye’de grev erteleme kararları ile toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işverenlerin eline büyük bir koz verilmekte, sendikalar ve işçinin iradesi baskı altına alınmaktadır. İşçiler, grev yasakları ve taraflarca anlaşma sağlanamadığı takdirde bu grev erteleme kararları ile nihayetinde Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmektedir. Yasalar ve prosedürler, işverenler lehine çalıştırılmaktadır.
Sözleşme yürürlük başlangıcı itibariyle 557 üyemizin çalıştığı Soda Sanayii A.Ş.’de, üyelerimizin hakları için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur,
Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Süleyman Akyüz”