Başbakanlık, metal grevlerini ertelerken gösterilen “milli güvenlik” gerekçesine ilişkin olarak, Danıştay’ın “Milli güvenliği bozucu hususlar nelerdir?” sorusuna yanıt verdi.
Başbakanlık savunmasında, “Ekonomik menfaatlerin korunmasının doğrudan milli güvenliği ilgilendirdiği” belirtildi.
birlesikmetal.org’un haberine göre, Danıştay’a 33 sayfalık bir savunma sunan Başbakanlık, “grev erteleme kararlarını protesto” eylemlerini gerekçeler arasına koydu.
Başbakanlık savunmasında, Ekonomi Bakanlığı’nın 17 Şubat 2015 tarihli yazısı da erteleme gerekçeleri arasında gösterildi. Ekonomi Bakanlığı yazısında, “2014 yılı ihracatı 24 milyar dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi, 9,6 milyar dolar olan makina ana sanayi, 2,7 milyar dolar olan beyaz eşya ve 2,4 milyar dolar olan kablo üretimi sektörlerinin olumsuz etkileneceği öngörülmektedir” denildi.
Başbakanlık savunmasında 7 sayfa, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grev kararı aldığı işyerlerinde üretilen TOMA ve benzeri zırhlı araçların fotoğraflarına, dört sayfa da bu araçların adlarının sıralandığı listeye ayrıldı.
Başbakanlık’ın savunması: http://www.birlesikmetal.org/basin/ba_2015/2015-02-23_dava.pdf