Darbe girişiminin ardından, ekonomide yaşanan sorunları aşma iddiasıyla gündeme getirilen torba yasada öngörülen düzenlemelerin tamamı halkın yaşamını daha da zorlaştıracak.
Evrensel’in haberine göre, Hükümet; içerisinde Türkiye varlık fonu kurulmasından, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki alanların Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmesine, cep telefonlarında verginin artırılmasına kadar çok sayıda düzenlemenin yer aldığı 75 maddelik torba tasarıyı Meclise sundu.
Birçok yasa ve vergiden muaf tutulacak varlık fonu ile Kanal İstanbul, 3. köprü, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlanacak. Fonun kaynakları özelleştirme gelirleri ve işsizlik fonundan gelecek.
Tasarıya göre, Başbakanlığa bağlı Türkiye Varlık Yönetimi AŞ kurulacak. 50 milyon TL olan kuruluş sermayesi özelleştirme fonundan karşılanacak. Bu şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu kurulacak.
Fona getirilecek yasa üstü muafiyetler şöyle:
– Şirket ile fon gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Şirket ile fon ayrıca emlak vergisi, tapu bedellerinden de muaf olacak. Damga vergisi, banka ve sigorta vergilerinden de istisna tutulacak. Şirket ile fon kamuya uygulanan mevzuat, uygulama ve kısıtlamalara da tabii olmayacak.
– Aralarında Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası, Devlet Memurları Yasası, Harcırah Yasası, KİT’ler ile Fonların TBMM’ce Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Yasa, Kamu İhale Yasası ile Devlet İhale Yasası’nın da bulunduğu birçok yasa, fon ve şirket ile bu şirket tarafından kurulacak diğer şirketler için uygulanmayacak. Yani şirket ile fon bu yasalardan muaf olacak.
– Şirketin kurduğu varlık kiralama şirketleri de tüm hak, istisna, indirim ve muafiyetlerden yararlanacak.
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temapark, hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve ziyaretçiler için ticari alanlar yapılacak. Bu yapılarla ilgili imar planı, proje, ruhsat gibi işlemler Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ile diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi olmayacak. AOÇ arazileri 29 yıl süre ile bedelsiz Ankara Büyükşehir Belediyesine tahsis edilecek. Belediye buralardaki işletmeleri kiraya verebilecek.
Orman üzerine yapıldığı belirlenen ve üzerlerinde fabrika ya da ticarethane bulunan yerler, orman olmaktan çıkarılacak. Binalar devlet tarafından kullanılacak.
Cep telefonlarından alınabilecek özel tüketim vergisi 40 liradan 160 liraya çıkarılacak.
Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk otobüsü ve belediye otobüsü taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile ticari yük taşımacılığındaki ticari araçlar yenilenecek
Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç halinde nöbet verilecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kritik maddeleri ertelenecek. Kamu kurumları ile 1 milyon işyeri ve 4.2 milyon çalışanı kapsayan 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1 Temmuz 2017’ye ertelenecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulunun kararı ile proje bazlı desteklenmesine karar verilen yatırımlara yüzde 100’e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek. Yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yarısı karşılanabilecek. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle KDV istisnası için stratejik yatırım olma şartı kaldırılacak. 500 milyon TL tutarındaki asgari yatırım şartı 50 milyon TL’ye indirilebilecek.
Hükümetin hazırladığı torba tasarı belediyelere ait düzenlemeler de içeriyor. TBMM Başkanlığı’na sunulan Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, İçişleri Bakanlığı belediyelerin mallarına el koyabilecek.
Bianet’te yer alan habere göre, tasarı yasalaşırsa mahkemeler tedbir ve yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek.
– İçişleri Bakanlığı’nın, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamuya ait taşınmazlar bakanlığa verilecek. Taşınmazın bedeli valiliklerce tespit edilecek.
– Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda bu yönde kullanılan belediye ve bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el koyulabilecek.
– Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde içişleri bakanı ya da vali bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliliğine sahip olması şart.
– Belediye başkanı ya da başkan vekili görevlendirilen belediyelerde bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülebilecek.
– Belediye hizmetlerinin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin ya da etkileyeceğinin belirlenmesi halinde valilik bu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yaptırabilecek.