CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’nde ders vermesine ilişkin soru önergesine yanıt verildi. Başbakanın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesini Milli Eğitim Bakanlığı yanıtladı. Yanıtta, Rektör İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’nde ders vermesinin bir sakıncası olmadığı ileri sürüldü.
Cumhuriyet’in haberine göre, Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım’a bir üniversite rektörünün herhangi bir siyasi partiye ilişkin bir programda ders vererek yer almasını, bilhassa siyasal iktidarın eylemleri ve akademik özgürlüklerin hali hazırdaki durumunu da hatırlatarak yaşanan olayın endişelere sebep olduğunu belirtmişti.
CHP’li Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise; söz konusu konferansın; Belediye Kültür Merkezinde halka açık bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çekerek yaşanan olayda sakınca olmadığını kaydetti. Bakanlık ayrıca akademisyenlerin KHK’lerle ihraç edilmesi ile Rektör İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’nde ders vermesi arasında bir bağlantı bulunamayacağını ileri sürdü.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıt şöyle:
Söz konusu konferansın; Belediye Kültür Merkezinde halka açık, dolayısıyla kişilerin mensup olduğu siyasi görüş dikkate alınmaksızın, tüm halkın katılabildiği, topluma yönelik bir faaliyet olarak gerçekleştirildiği, bu tür etkinliklerde uzmanlık ve uğraşı alam ile ilgili birikimlerini farklı ortam ve mekânlarda topluma aktarmak, halkı bilgilendirmek akademisyenlerin temel görevlerinden biri hatta sorumluluğu olduğu, bu nedenle bir akademisyen olarak, halka açık bir konferansta kendi uzmanlık ve uğraşı alanlarına ilişkin konularda sunum yaptığı, kişinin, rektör olmasının, konferanslarda uzmanlık alanıyla ilgili konularda sunum yapmasını engelleyici bir durum olmadığı,
Tüm kamu kurumu ve üniversitelerde olduğu gibi, Ankara Üniversitesinden de 20.07.2016 tarihli Bakanlar Kurulunda kararlaştırılan Olağanüstü Hâl çerçevesinde yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnameler uyarınca bazı akademik ve idari personelin kamu görevinden çıkarıldığı,
Söz konusu Kanun Hükmünde Kararnameler gereği kamu görevinden çıkarma işlemleri yapılmasıyla bir üniversite rektörünün halka açık bir konferansta alanıyla ilgili bir sunum yapması arasında bağlantı kurulmaya çalışılmasını anlamanın mümkün olmadığı, Adana Yüreğir Belediyesi binasında gerçekleştirilen halka açık bir konferansta rektörün sunum yapmasının, Üniversitelerinde öğretim görevlerini yürüten akademisyenlerin ve öğretim gören öğrencilerin akademik özgürlüklerine ilişkin bir endişeye sebep olmasının da mümkün olmadığı,
Bir üniversite rektörünün çalıştığı bilim alanının, sunum yaptığı konferansların kim veya kimler tarafından desteklendiği, üniversiteye mensup diğer akademisyenlerin özgürlüklerini doğal olarak etkileyemediği, etkileyemeyeceği, bunun da ötesinde Üniversite Rektörünün söz konusu sunumunun siyasi değil, akademik faaliyet niteliği taşıdığı belirtilmektedir.”
Öte yandan Rektör İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’nde ders vermesini dile getiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi ve Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Dr.Cenk Yiğiter hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin soru önergesine verilen yanıtta Dr. Cenk Yiğiter’in konuyu Üniversitesinin tüm idari ve akademik personelinin erişim sağladığı Ank-club ortamına gönderdiği iki ayrı e-mail ile gündeme getirdiğini ve bu yolla Rektör İbiş’i itibarsızlaştırdığı savunuldu. Araştırma görevlisi Dr. Cenk Yiğiter’in hakaret suçu işlediğini iddia eden MEB, Dr.Cenk Yiğiter’in hakaret suçu işlediğini de öne sürdü.