Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’ın bölgedeki politikasını eleştiren ifadeleri üzerine Türkiye’nin Tahran’daki temsilcisi İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Türkiye’nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesinin istendiğini belirtti.
Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin ‘Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun’ bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiğini kaydetti.
Afham, Ankara’dan bu konuda ‘ikna edici ve açık’ bir yanıt istediklerini ifade etti.
Türkiye’nin Tahran Büyükelçi Rıza Hakan Tekin’in İran’da olmadığından dolayı yerine Maslahatgüzar Barış Saygın’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını belirtildi.
İranlı bazı politikacı ve milletvekilleri de açıklamalar yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek ay İran’a yapmayı planladığı ziyaretinin iptal edilmesini talep ettiler.
Slovenya, Slovakya ve Romanya ziyaretleri öncesinden Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir gazetecinin İran ziyaretinin ertelenip ertelenmeyeceği yönündeki sorusu üzerine şunları söyledi: “Bizim Yemen konusuyla ilgili yaptığımız açıklama, Yemen’in toprak bütünlüğüne olan saygımız sebebiyle bu toprak bütünlüğünün korunması. Gerek içeride, gerekse dışarıda bu müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların Yemen’den çıkmasını ısrarla ifade ettik. Bu konuyla ilgili olarak İran’dan iki farklı ses çıktı. Birincisi; parlamentoda bir komisyon, başkan yardımcısı veya herhangi birisi bilemiyorum, ki bunlar benim muhatabım değil… Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi de o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz bunun kararını verecek olanda biziz. Şu anda biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen’i de izliyoruz. Yemen’deki gelişmeler bizim için çok çok önemli. Her türlü kararı vermemiz gerektirecek adımlar olabilir. Ama şu anda programımızda herhangi bir değişiklik söz konusu değil.”