İstanbul Valiliği, “Düzensiz Göçle Mücadele İle İlgili” basın açıklaması yaparak, geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verildiğini duyurdu. Valilik, belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenlerin, İçişleri Bakanlığının talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceğini açıkladı.
Valiliğin açıklamasına tepki gösteren mülteci haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan Dr. Cavidan Soykan, Suriyelilerin misafir olmadığını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Soykan, “Suriyeliler misafir değildir! TC’nin mülteci statüsü vermediği, koruma ihtiyacı olan zorunlu bir göçmen grubudur” dedi.
Düzensiz göç ile mücadele ile uluslararası koruma/geçici korumanın ayrı konular olduğuna dikkat çeken Dr. Soykan, bunun kanunda da ayrı politika alanları olarak tanımlandığını hatırlattı.
“Geçici koruma kaydı alınmayan İstanbul’da, niye şimdiye kadar kayıtsız kişilerin ikametine izin verilmiştir? İş bulup yıllardır bu şehirde hayat kuran Suriyelilerin suçu nedir?” diye soran Soykan, mültecilerin küçük şehirlerde iş bulamadığı için İstanbul’a geldiğine vurgu yaptı.
20 Ağustos’a kadar verilen sürenin de çok kısa olduğunu söyleyen Soykan, “Kaldı ki bu çalışma izni yönetmeliği değişmediği sürece bu uygulama da bir işe yaramayacak ve sadece mültecileri mağdur edecektir. Zaten amaç Suriye’ye geri dönüşleri hızlandırmaktır. Ama Suriye henüz güvenli bir ülke değildir. Çalışma izni almak bu kadar zorken ve sadece işveren tarafından başvuru yapılabiliyorken, mültecilerin yıllardır kayıtsız ucuz işgücü olarak sömürülmesine izin verilmişken ve kanunda bunun yaptırımı da olduğu halde neden şimdi bu sürgün uygulamasına gidilmektedir?” diye sordu.
İnsanları sürekli kimlik ve pasaport ile dolaşmak zorunda bırakmanın yeni mağduriyetler yaratacağı ve bunun uzun süreli uygulanmasının da mümkün olmadığı uyarısı yapan Soykan, “Yol izin belgesi zaten geçici koruma kapsamında kayıtlı Suriyelilerin her şehir dışına seyahatinde belli bir süreye tabi olarak almak zorunda olduğu bir evraktır. Neden şimdi denetime başlanmıştır?” dedi.
“Suriyeliler neden şimdi tekrar mülteci yerine misafir diye anılmaya başlanıp, zorunlu göç düzensiz göç ile mücadele kapsamında değerlendirilmeye başlanmıştır? Neden bu söylem değişikliğine gidilmiştir?” diye soran Suriyelilerin koruma ihtiyacı olan ve geçici koruma kapsamında bir grup olduğunu belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin geçici koruma kapsamındaki en temel yükümlülüğünün mülteci hukukunun da en temel ilkesi olan geri gönderme yasağı olduğunu kaydeden Soykan, “Bu ilke insan hakları hukukunun da mutlak yasağı olan işkence yasağı kapsamında bütün yabancılar için geçerlidir” dedi.
Hakkında sınırdışı kararı uygulanmadan önce ilgili kişinin sınır dışı edilecekleri yahut gönderilecekleri yerde işkenceye, insanlık dışı veyahut onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulup tutulmayacağının devlet tarafından araştırmasının gereğine işaret eden Soykan, “Yabancı, yapılan araştırma sonucunda tehlikelerle karşılaşılacağının anlaşıldığı ülkeye sınır dışı edilemez veya gönderilemez. Bu Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklı en temel sorumluluğudur” dedi.
İstanbul Valiliği bugün şu açıklamayı yapmıştı:
“DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE” BASIN AÇIKLAMASI
- İlimizde ikamet izinli 522.381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547.479 Suriyeli misafir olmak üzere toplam 1.069.860 kayıtlı yabancı bulunmaktadır.
- Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir.
- Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir.
İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır.
- Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir.
Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir.
- İlimizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların; yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla Pasaport Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği hükümleri gereğince kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde göstermek üzere pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmalarını önemle rica ediyoruz.
- İlimiz otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, “YOL İZİN BELGESİ” kontrolleri sürekli olarak yapılacak, geçerli belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli misafirler, kayıtlı olduğu illere geri gönderilecektir.
- Valiliğimiz koordinasyonunda düzensiz göçle mücadele çalışmaları, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda kesintisiz devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 22.07.2019”