Türkiye İstatistik Kurumu, ekonominin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,1 büyüdüğünü açıkladı.
Enflasyonun yüzde 13’e ulaştığı işsizliğin resmi rakamlarla yüzde 10’u aştığı bir ortamda açıklanan büyüme rakamları tartışmalara neden oldu. Yüksek enflasyona ve yeni istihdam olanakları yaratılamamasına rağmen son çeyrekteki büyüme, borçlanmaya, ve yaşana krizi atlatmak için küçük işletmelere verilen kredi desteği ve borç ertelemelerine bağlanıyor.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi olarak açıklanmıştı. TÜİK işsizlik oranının da %10,6 seviyesinde gerçekleştiğini öne sürmüştü.
TÜİK’in verilerini değerlendiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), istihdamda yaşandığı ileri sürülen artışın büyük bölümünün stajyer, çırak, kursiyer ve bursiyerden oluştuğunu açıklamıştı. SGK Ağustos verilerine göre toplam sigortalı sayısı Ağustos 2016-2017 döneminde 1 milyon 370 bin arttığının görüldüğüne dikkat çeken DİSK-AR, “Ancak bu artışın sadece 205 bini zorunlu sigortalı işçilerden oluşuyor. SGK verilerine göre son bir yılda çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyer sayısı 1 milyon 127 bin arttı” demişti.