TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), hükümetin 2014 çevre karnesini açıkladı. 3. havalimanı projesinden Yırca’da zeytin ağaçlarının kesilmesine, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğinin değiştirilerek AVM, golf sahası, büyük konut projelerinde ÇED’in aranmaması şartından Eymir Gölü’nün yapılaşmaya açılma tehlikesine kadar bir dizi konuda not veren Çevre Mühendisleri Odası, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dolayısıyla hükümet 2014 yılında çevre konusunda sınıfta kaldı.” açıklaması yaptı.
Karnede hükümete, ‘doğa sevgisi ve çevre sorunlarına duyarlılık’, ‘çözüm odaklı olma’, ‘takım çalışması’, ‘yönetmelik ve kanunları uygulama’ gibi derslerde ‘başarısız’ notu verildi.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında hükümetin 2014 çevre politikalarını değerlendirdi. Hükümetin, çıkarılan yönetmelik, genelge ve kanunlarla çevreyi koruma yerine adeta katlettiğini belirten Bozoğlu, “2014 yılı, hükümetin ustalık dönemi olması sebebiyle, söz verilen büyük projelerin hayata geçirilmek istendiği bir yıl oldu. Ancak bu projelerde gördük ki ne doğanın nasıl etkileneceği göz önüne alınıyor, ne mahkeme kararlarına uyuluyor ne de bu projelerin bilime, akla, çevresele etkilere uygunluğu kontrol ediliyor. Uyarılara da kulak tıkandığına şahit olduk.” şeklinde konuştu.
ÇMO’nun hazırladığı karnede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, ‘AB çevre faslı’, ‘doğa sevgisi ve çevre sorunlarına duyarlılık’, ‘çevre sorunlarına halkın katılımı’, ‘iletişim ve sosyal etkileşim’, ‘çözüm odaklı olma’, ‘takım çalışması’ ve ‘yönetmelik ve kanunları uygulama’ gibi derslerde ‘başarısız’ notu verilirken, sadece ‘kendini ifade etme’ dersinde ‘beş’ notu verildi.