Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Korkut’un polis tarafından öldürülmesi TBMM gündemine taşındı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Yiğitalp’in yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
“- Görgü tanıkları, basına düşen görüntüler ve hak örgütlerinin açıklamalarına göre Korkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vurulmuştur?
– Korkut’un vurulması sizce de açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil midir?
– Diyarbakır Savcılığı olay ile ilgili resen bir soruşturma başlatmış mıdır?
– Korkut’u vuran polis ya da polisler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
– Malatya Belediyesi tarafından Korkut’un cenazesi için cenaze aracının ve mezar yerinin verilmemesi suretiyle defin işlemlerinin engellenmesinin yasal ve insani dayanağı nedir?
– Bakanlığınızca Korkut’un cenazesi için araç ve yer temin etmeyen ailesine zorluk çıkaran belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
– Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan ilk açıklamalarda Korkut’un intihar bombacısı olduğu yönünde gerçekleri örtmeyi hedefleyen bu yalan açıklama hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülecek midir? Yapılan yalan açıklama bir hata mıdır yoksa infazın gizlenmesine yönelik kasıtlı bir çaba mıdır?
– Newroz kutlamalarının başladığı ilk saatlerden itibaren alandaki bazı polislerin en ufak bir olayda bile yurttaşlara yönelik tansiyonu yükseltici davranışlar sergilediği görülmüştür. Gelecekte benzer toplumsal etkinlik ve olaylarda polislerin insan hayatını riske sokabilecek refleksler ve tepkiler gerçekleştirmesi ihtimali karşısında her hangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?”
Öte yandan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy Korkut’un öldürülmesiyle ilgili ikinci bir açıklama yaparak “Böyle sonuçlanmasını istemezdik. Üzücü bir olay” dedi.