Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, Anadolu Üniversitesi’nin açığa aldığı imzacı 4 akademisyenin görevlerine dönüşüne karar verdi. Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, Mahkeme; disiplin soruşturması sürerken açığa alınmayan ancak soruşturma bittikten sonra, YÖK’ün kararı beklenmeden, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan açığa alma işleminin “açıkça hukuka aykırı” olduğunu belirtti.
Eskişehir 1. İdare Mahkemesi bu işleme karşı 4 akademisyenin açtığı davada yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkemenin Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara ile Doç. Murat Emeksiz hakkında verdiği kararda, bir disiplin soruşturması sırasında görevden uzaklaştırma (açığa alma) tedbirine en çok 3 ay için başvurulabileceği belirtildi. Kararda ayrıca ilgililer hakkındaki soruşturmanın 27 Temmuz’da karar verilmek üzere Yükseköğretim Kurulu Bakanlığı’na gönderildiğine de dikkat çekilerek “Soruşturma devam ederken görevini sürdüren davacının, soruşturma sonuçlandıktan sonra görevinden uzaklaştırılmasının somut gerekçelerinin ortaya konulamadığı görülmektedir. Ayrıca mevzuatın amir hükmü gereğince ceza kovuşturması bulunmayıp disiplin soruşturması kapsamında tesis edilecek görevden uzaklaştırma işlemlerine ilişkin olarak kanuni sürenin en fazla 3 ay olduğu, bu süreyi aşan tedbire başvurulamayacağı düzenlenmekte ise de, dava konusu işlemde süresiz olarak bu tedbirin uygulanmasına karar verilmesinde hukuka uyarlık olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
Kararda “öğretim üyesi olan davacıların dava konusu işlemin uygulanmasıyla akademik faaliyetleri ve mali hakları açısından telafisi güç veya imkansız zararlara uğrayacağı” da belirtilerek açığa alma işleminin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.