Akademisyenler Bursa’da devam eden metal işçilerinin eylemine destek vererek işçilerin kazanmasının bütün emekçilerin kazanması anlamına geleceğine dikkat çekti.
Bursa’da günlerdir hak arama mücadelesi sürdüren metal işçilerine akademisyenlerden destek geldi. Metal işçilerinin direnişine imza kampanyasıyla destek veren akademisyenler, Direnen metal işçilerinin yanındayız” başlıklı bir bildiriye imza atarak, “Renault ve TOFAŞ işçileri kazanırsa bütün metal işçileri kazanacak” dedi.
“Direnen metal işçilerinin yanındayız” başlıklı imza metni şöyle: “Bir haftadır Bursa’da metal fabrikaları kaynıyor. Renault işçilerinin başlattığı direniş önce TOFAŞ’a, sonra da diğer fabrikalara yayıldı.
Türk Metal-MESS grup toplu iş sözleşmesinin kapsamında olan diğer işletmelerdeki işçilerin Renault işçilerine desteğiyle genişleyen eylemlerin daha da yayılacağı görülüyor.
Renault işçileri üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’nın MESS ile anlaşarak şimdiye dek iki yıllık imzalanan toplu sözleşmenin üç yıla çıkarılmasına; düşük ücretlere; işten atmalara; sendikal bürokrasiye karşı çıkarak toplu iş sözleşmenin revize edilmesini sağlamak ve kendi temsilcilerini kendileri seçmek istedikleri için eyleme geçtiler.
Binlerce işçi Türk-Metal’den istifa etti ve direnişe katıldı. İşverenlerin ve işçilerin istifa ettiği Türk-Metal Sendikası’nın ilk refleksi ise işçilerin taleplerini dikkate almak yerine direnişi yasadışı ilan etmek ve direnişçi işçileri işten atmakla tehdit etmek oldu. Bu iddialar gerçek dışıdır. Metal işçilerin eylemi hukuka uygundur. ILO ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarına göre barışçıl toplu eylem ve iş bırakma haktır.
Hak arayan işçinin eylemine yasa dışı demek keyfiliktir. İşçilerin haklı ve meşru eylemleri yasadışı ilan edilemez. Hukuksuz olan, metal işçilerin sendikal özgürlüklerinin ihlal edilmesi, işçilerin temsilcilerini özgürce seçme haklarının engellenmesidir. Hukuksuz olan işçilerin grev hakkının “milli güvenlik” gibi gerekçelerin arkasına saklanılarak yasaklanmasıdır.
Metal işçileri düşük ücretlere, sendikal bürokrasiye karşı mücadele ederken, çalışma yaşamının baskıcı yasa ve kurumlardan arındırılarak, sendikal hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesi ve sendikaların birer işçi örgütü olarak yeniden inşası için de mücadele ediyorlar. Bu nedenle birkaç ay önce grevleri hükümet tarafından “milli güvenlik” bahanesiyle yasaklanan bütün metal işçilerinin kalbi Bursa’daki metal işçileri ile atıyor.
Renault ve TOFAŞ işçileri kazanırsa bütün metal işçileri kazanacak. Ama daha önemlisi işçiler bu direniş ile taleplerini kazanırlarsa hepimiz kazanacağız. Kendi kaderlerini belirleme cüretini göstererek direnişe geçen işçiler ekmek, demokrasi ve onurları için mücadele ediyor. Metal işçisinin taleplerinin bir an önce karşılanmasını biz de talep ediyor ve başta Renault olmak üzere bütün metal işçilerinin haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”
Açıklamanın ilk imzacıları şu isimlerden oluştu:
Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Fuat Ercan, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr. Hakan Mıhcı, Prof. Dr. Hakan Ongan, Prof. Dr. İzzettin Önder, Prof. Dr. Cem Terzi, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Mehmet Türkay, Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu, Doç. Dr. Sinan Alçın, Doç. Dr. Murat Birdal, Doç. Dr. Aziz Çelik, Doç. Dr. Muammer Kaymak, Doç.Dr. Şebnem Oğuz, Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan, Doç. Dr. Ayşen Uysal, Yrd. Doç. Dr. Özgün Biçer, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sinan Birdal, Yrd. Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı Birdal, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Görkem Doğan, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Ekiz, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Hakan Koçak, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Yrd .Doç.Dr. Tolga Tören, Dr. Aydın Arı, Dr. Erkan Aydoğanoğlu, Ar. Gör. Sezen Çilengir, Ar. Gör. Nail Dertli, Ar. Gör. F. Güneş Gürgör, Ar. Gör. Mustafa Kahveci, Ar .Gör. Barış Mutluay, Ar. Gör. Ömer Furkan Özdemir.