Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) personel yasasında yapılan değişiklikle askerlere yeni yetkiler getiriliyor.
Düzenlemeyle birlikte askerin önceki tarihlerde kaybettiği dört yetki geri getirilirken, yeni bir yetki daha verilecek. Böylece operasyon emri ve yargılama yetkisi büyük ölçüde hükümet tarafından verilecek.
Diken’in Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’in haberinden aktardığına göre halihazırda başbakanın verdiği iç güvenlik operasyonu emri verme yetkisi bakanlar kuruluna devredilecek.
Yeni düzenlemeyle askerler görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle askeri mahkemelerde yargılanacak. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan ceza ertelemesi ve hükmün geri bırakılması uygulaması, askerler için de geçerli olacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte ‘terörle mücadele’ operasyonuna katılan askerlerin yargılanması için İçişleri Bakanı’nın izni gerekecek. Önceki düzenlemeden farklı olarak er ve erbaş ayrımı yapılmayacak.
‘Terörle mücadele’ operasyonlarında yetkili komutanın ihtiyaç duyacağı istihbarat doğrudan komutana iletilecek. Daha önce bunun gerçekleştirilmesi için MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a doğrudan bağlı İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği görev yapıyordu. İstihbarat yetkisi tamamen MİT’teydi.
Asker, ‘terörle mücadele’ kapsamında konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanlara operasyon düzenleyebilecek. Böylece komutan yazısı ile operasyon izni 24 saat içinde mahkemeden alınabilecek. Ancak Sur, Nusaybin ve Cizre’deki operasyonlarda asker açısından ‘yetki’ tartışması yaşanmıştı.
Yeni düzenleme ile ‘terörle mücadele’de birlikler Genelkurmay Başkanlığı’nın talimatı ile hareket edecek. Asker ve polisin ortak operasyonlarında komuta, en yüksek rütbeli subayda olacak. Valilerin görevi ise gözetim ve koordinasyonla sınırlı kalacak.
2010’da yürürlükten kaldırılan İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında EMASYA (Emniyet-Asayiş Yardımlaşma) protokolü imzalanmıştı. Anlaşmada şehirdeki olaylara askerin vali izni olmaksızın müdahale edebilmesi öngörülüyordu. Bu protokol geri getirilecek.