Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında bulunan ve çeşitli üniversitelerde geçici kadroyla çalışmakta olan yaklaşık 7 bin akademisyen, kazanılmış hakları olan “daimi kadroya” geçirilmeyi bekliyor.
bbctürkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre, akademisyenlerin birçoğu, farklı üniversitelerin ve hatta bazı üniversitelerde farklı fakültelerin birbiriyle tutarlı olmayan ‘”keyfi” uygulamalara yönelmesinden şikayetçi.
13 bin 700 ÖYP’li akademisyenin daimi kadrosu, 1 Eylül 2016’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile geçici kadroya aktarıldı. 37 üniversite akademisyenlere daimi kadro haklarını geri verdi. Böylece 7 bin akademisyen üniversitelerinde daimi kadroya geçirildi. Daimi kadroya alınma hakkı ellerinden alınan yaklaşık 6 bin ÖYP’li akademisyen ise doktorasını tamamladığı andan itibaren üniversitesiyle ilişiğinin kesilmesi riskiyle karşı karşıya kaldı.
Üniversitelerin ÖYP’li akademisyenlere karşı tutumları ise birbirinden farklılık gösteriyor.
En az 21 üniversitede şu ana dek hiçbir ÖYP’li daimi kadroya geçemedi.
Doktorası bittiği anda Çukurova Üniversitesi tarafından ilişiği kesilen ve haberde isminin yer almasını istemeyen bir kadın akademisyen yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Çukurova benim ilişiğimi kestikten sonra bazı kriterler çerçevesinde ÖYP’liler içinden alım yapmaya karar verdi. Ben bu kriterlerin hepsini sağlıyorum ama ilişiğimin kesilmesi gerekçe gösterilerek başvuru yapamıyorum. Doktorasını bitirmesine rağmen es kaza henüz ilişiği kesilmemiş başka fakültelerdeki ÖYP’li arkadaşlarımdan ne farkım var, bilmiyorum.”
Eğitim Sen Adana Şubesi Başkanı Seçil Dönmez ise bu uygulamanın ileride akademisyen intiharlarına neden olabileceğini düşünüyor. Dönmez, Çukurova Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyken ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza attığı gerekçesiyle sözleşmesi yenilenmediği için intihar eden Mehmet Fatih Traş’tan örnekle anlatıyor: “Traş, iş başvurusunda bulunduğu diğer üniversitelere de kabul edilmedi ve en sonunda geride bıraktığı bir mektupla 24 Şubat’ta intihar etti. Ocak 2018’den sonra başlayacak olan sistem çok sayıda Mehmet Fatih Traş’lar doğuracak. Alanlarında son derece başarılı olmalarına rağmen kendi ülkesinde varlığını sürdüremeyen bu arkadaşlar ne yapacak?”
BBC Türkçe’nin konuyla ilgili telefonla ulaştığı üniversite rektörlerinin birçoğu ÖYP kadrolarına ilişkin açıklama yapmayı reddetti.
Haberin tamamı için: http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-42481324