Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu 5 ay süren tutukluluğunun ardından ilk duruşmada tahliye edildi. Hamzaoğlu ile birlikte davanın diğer tutuklusu ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi için de tahliye kararı verildi.
Evrensel’in haberine göre, “İyi hal göstergesi” denilip kravat takmasına izin verilmeden duruşmaya çıkarılan Hamzaoğlu, savaşın insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Fadime Çelebi ise “Biz barışa eşitliğe, kardeşliğe, halkların ortak yaşamına çağrı yaptığımız bir basın açıklaması için yargılanıyoruz. Bana 5 ay değil, 5 bin yıl da verseler bunu söylemeye devam edeceğim” dedi. Savcılık mevcut delil durumu gerekçesiyle tutuklu yargılanan Hamzaoğlu ve Çelebi’nin tutukluluk hallerinin devamına istedi ancak Mahkeme, Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi için tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019 tarihine ertelendi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Mahkeme salonunun tamamen dolduğu duruşmada konuşan Hamzaoğlu, Türkiye’nin Afrin’e yakın bölgesinde yaşayan Kürt, Arap ve Türkmen yurttaşların birinci derece akrabalarının sınırının öbür tarafında yaşadığını hatırlattı. Yüzlerce Suriye vatandaşının bayramlarda, cenazelerde sadece idari izin alarak bile öbür tarafa gidebildiğini ve günlerce kalabildiğini belirten Hamzaoğlu, halasının Halep’te yaşadığını ve kendi ailesinin de Suriye’ye gidip gelenlerden olduğunu söyledi. Afrin’in bir başka özelliğinin ise Suriye İç Savaşı’nda ortaya çıktığını anlatan Hamzaoğlu, Suriye’nin diğer yerlerinden farklı olarak Afrin’de farklı din ve kimliklerden insanların barış içinde yaşadığını, savaştan kaçanların ülkeyi terk etmediği durumda Afrin’e gittiğini söyledi.
Ancak Afrin’e yönelik operasyonda yüzlerce kişinin öldüğünü, işgal ile birlikte yağmanın başladığını dile getiren Hamzaoğlu, siyasi iktidarın Afrin operasyonundan “beka”, “fetih”, “partinin metal yorgunluğunu giderecek” şekilde bahsedildi. Bir hekim olarak hastaların hasta olmadan önce ne yapılması gerektiğiyle ilgilendiğini ifade eden Hamzaoğlu, “Günümüzde en çok öldüren sakat bırakan olaylar halk sağlığı sorunudur. Bunların en çok meydana geldiği savaşlar da önlenebilir halk sağlığı sorunudur” dedi. Basın açıklamasındaki sözlerde suç arandığını, ancak devletin doğrusu ile hakikatin farklı olduğunu belirten Hamzaoğlu, devletin işgal kelimelerini kullanmayı suç saymasının hakikati değiştirmediğini söyledi. Kanaatlerin delil olarak sunulmaması gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, ara karar ve kararların toplum vicdanına uygun olması gerektiğini dile getirdi.
Konulduğu nezarethanede insan dışkılarının olduğunu anlatan Hamzaoğlu, mahkemeye kravatla çıkmasına da izin verilmediğini söyledi. Hamzaoğlu, bu engelin sebebini sorduğunda ise “kravat iyi hal göstergesi” yanıtı aldığını açıkladı. Annesinin yoğun bakımda kalmasına rağmen tutukluluğunun cezaya dönüştürüldüğünü, ölmeden önce son bir kez annesini göremediğini dile getiren Hamzaoğlu, “Peki suç aleti neydi? 322 kelime, 27 satırdan oluşan bir basın açıklaması. Savaş insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Ben insan kalabilmek istiyorum, tüm dostlarım gibi” dedi.
Mahkeme heyeti Onur Hamzaoğlu ile Fadime Çelebi’nin tahliye edilmesine ve 11 kişi üzerinde adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verdi. Bir dahaki duruşma 29 Ocak 2019 tarihine ertelendi.
Öte yandan, duruşma öncesi tutuklu bulunan Hamzaoğlu ve Çelebi’ye destek için yapılan açıklamaya çok sayıda HDP milletvekili, Avrupa Yeşiller ve Sol Partisi temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, siyasi parti, sendika ve meslek örgütü temsilcileri katıldı.