TÜİK Sanayi Üretim ve Ciro endekslerini açıkladı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 arttı.
2018 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %12, imalat sanayi sektörü endeksi %6,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,9 arttı.
2018 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,6, imalat sanayi sektörü endeksi %1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,1 azaldı.
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre %1,3 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %30 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi ise bir önceki aya göre %3,6 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %42,7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre %4,3 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %19,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre %0,9 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi, 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %23,3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi ise bir önceki aya göre %1,6 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %7,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %4,3, otomotiv yakıtı satışları %1,6 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,3 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,7, otomotiv yakıtı satışları %4 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %19,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %17,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %18,5, otomotiv yakıtı satışları %25,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,2 artarken, otomotiv yakıtı satışları ise aynı seviyede kaldı.