SBF Dergisi’nin yeni sayısı çıktı. Bu sayıdaki ilk yazı, “Terörizmin Doğrudan ve Dolaylı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi: Dış Yardımlar Ne Kadar Telafi Edici?” başlığıyla, Merter Akıncı, Gönül Yüce Akıncı ve Ömer Yılmaz tarafından kaleme alındı.
Ateş Uslu’nun “Sosyalist Düşüncenin Kaynakları: Büyük Britanya ve Fransa’da İşçi Hareketlerinin Başlangıcı ve Ütopya Düşüncesi (1800-1830)” başlıklı yazısında, “XIX. yüzyılın ilk otuz yılı gerek sosyalist düşüncenin, gerekse işçi hareketlerinin gelişimi için önemli bir döneme tekabül eder. Bu dönemde gelişen, daha sonraları Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından “ütopyacı sosyalizm” olarak adlandırılacak olan akımın en önemli temsilcileri Fransa’da Saint-Simon ve Charles Fourier, Büyük Britanya’da ise Robert Owen’dır. Dönemin sosyalist düşünürleri bir yandan içinde yaşadıkları toplumsal, iktisadi ve siyasal koşullara dair sistemli bir eleştiri geliştirmiş, diğer yandan da bu düzeni aşmak için çeşitli projeler geliştirmiş, hatta bazı durumlarda bu projeleri uygulamaya çabalamışlardır” değerlendirmesiyle başlıyor.
Gökhan Atılgan, “Diyalektik Bir Anayasa İncelemesi için Çerçeve Girişimi” başlıklı yazısında, makalenin amacını, “makalenin amacı anayasa incelemeleri için alternatif bir yöntem önermektir. Önerinin zemini, Türkiye’de anayasa tartışmalarının yoğunluğu ile anayasa incelemelerinde yöntem tartışmalarının cılızlığı arasındaki çelişkidir” sözleriyle açıklıyor.
Onur Sunal ve Özge Sezgin Alp tarafından kaleme alınan “Türkiye’de Reel Asgari Ücretler ve Reel GSYİH Değişmeleri Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Enflasyon Oranına endekslenmiş Bir Nominal Asgari Ücret Politikası” başlıklı yazının konusu ise “bu çalışmada, ülkemizde konu ile ilgili sınırlı sayıda yapılmış olan araştırmaları ve alanyazını zenginleştirmek ve daha da önemlisi ekonomik kriz dönemlerini de kapsayacak şekilde daha uzun bir zaman dilimine ait verileri (1987-2012) kullanmak yoluyla, reel asgari ücretler ve reel GSYİH büyüme oranları arasında ve diğer taraftan da nominal asgari ücretler ile enflasyon arasında bir ilişki olup olmadığının Granger nedensellik analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır” şeklinde açıklanıyor.
İrem Aşkar Karakır ve Müge Aknur’un “Devrimler Sonrası Arap Kadını’nın Siyasi Temsili: Bir Arap Baharı Yanılgısı mı?” başlığını koydukları yazıda da “Arap Baharı sürecinde, ülkelerine siyasi özgürlükler ve temel hakları getirmek amacıyla gerçekleşen eylemlere önemli ölçüde destek veren Arap kadınları devrimleri takip eden süreçte ve yeni kurulan hükümetlerde siyasetten dışlanmış ve hatta otoriter yönetimler sırasında sahip oldukları hakları dahi kaybetmişlerdir” tespiti üzerinden bunun çelişkilerine dikkat çekiliyor.
Ali Onur Tepeciklioğlu, Elem Eyrice Tepeciklioğlu tarafından yazılan “Teoriden Pratiğe: Suriye Krizi ve Uluslararası Toplum” başlıklı yazıda uluslararası toplumun varlığı ve işlerliği Suriye krizi üzerinden tartışılıyor.
Kadir Doğan ile Tolga Yuret’in “Üniversitelere Yerleşmede Farklı Katsayı Uygulamasının Etkileri” başlıklı yazısı farklı katsayı uygulamasının yerleştirmede ne derece etkili olduğu üzerine yoğunlaşıyor.
Dergide Guy Standing’in (2014), Engin Bulut tarafından dilimize çevrilen Prekarya kitabı üzerine incelemeler de yer alıyor. Denizcan Kutlu. “Kitap İncelemesi: Prekarya Üzerine Eleştirel Notlar ve Düşünceler”, Serter Oran “Modern Zamanların Tutunamayanları Prekarya: Sınıf mı, Sınıftan Kaçış mı?”, Elif Hacısalihoğlu “Prekarya: Yeni ve Tehlikeli Bir Sınıf (Mı?) başlıklı yazılarında kitabı değerlendiriyor.
Derginin son yazısı ise Pınar Dilan Sönmez tarafından yazılan “Umudun Çocuklarından Avrupa Sosyalizmine: SYRİZA’nın Büyük Zaferi” başlığını taşıyor.
Dergiye http://www.politics.ankara.edu.tr/?bil=bil_sbfdergisi adresinden ulaşılabilir.