Mülkiyeliler Birliği Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi 8 Mart Haftası kapsamında “Sokakları, Geceleri, Meydanları Terk Etmeyen Kadınlar: Ankara 8 Mart Hafızası” konulu bir etkinlik düzenledi. 7 Mart Perşembe akşamı Mülkiye Kültür Merkezinde bir araya gelen kadınlar 8 Mart’ın birikimini değerlendirdi.
Düzenlenen panele Buse Şahinkaya, Hatice Erbay, İlgi Kahraman ve Özlem Özmen katılarak, geçmişten bugüne Ankara kadın mücadelesinin, LGBTİ mücadelesi ve örgütlülüklerinin elde ettiği kazanımlara, karşılaştığı zorluklara ve mücadele pratiklerine değindi.
Ankara’nın 8 Mart hafızasını kadınların 8 Mart’ı geri kazanma tarihi olarak değerlendiren konuşmacılar, kadın meselesi üzerine erkeklerin söz söylediği, pek çok hareketin ve partinin kadın kolları başkanlığının dahi erkekler tarafından yürütüldüğü bir süreçten çok çeşitli mücadele ve direniş pratikleriyle bugüne gelindiğini belirterek, kadınların meydanları, sokakları ve kendi eylemliklerini uzun yıllar süren mücadelelerle elde etiklerini vurguladılar.
Feminist eylemlerin ve örgütlenmelerin tarihine geçmişten verdikleri somut örnekler çerçevesinde değinen konuşmacılar, özellikle 1985 yılından itibaren Ankara’daki feminist eylemlerin ve örgütlülüğün giderek güçlendiğinden bahsettiler. Konuşmacılar, e 1987’de Perşembe Grubu olarak örgütlenen kadın topluluğunun ilk açıklamasını Mülkiyeliler Birliği’nde yaparak örgütlü mücadelesine başladığını, bunun yanı sıra 1989 yılında feministler ilk kez Ankara’da 8 Mart kutlamalarına başladığını vurguladılar.
Trans kadın mücadelesinin en başta bir yaşam hakkı mücadelesi olduğu vurgulanan panelde, trans kadınların derdini ve mücadelesini hem diğer kadınlara hem de çevrelerindeki insanlara anlatmak için büyük çabalar harcandığı ama sonunda yine kadın dayanışması çerçevesinde kadın örgütlülüklerinin de desteğiyle bu iki mücadelenin birbirine omuz vererek büyüdüğü belirtildi. Örgütlü mücadele ve eylemler sayesinde iki mücadelenin birbiriyle karşılaştığını ve ilişkilendiğini belirten konuşmacılar, tüm yönleriyle kadın direnişinin uzun yıllar süren ve hala devam etmekte olan büyük bir mücadele ve yeniden yaratım alanı olduğuna değindiler.
Katılımcıların konuşmalarının ardından salondaki konukların yorumları ve sorularıyla devam eden panel dayanışmanın büyümesi vurgusuyla sona erdi.