Bilim insanları üniversitelerden uzaklaştırılırken, 3 Temmuz 2015’te kabul edilen bir doktora tezi, YÖK sisteminin ve akademinin durumunu gözler önüne serdi. “19.YY’da Osmanlıyı Ziyaret Eden Yabancı Yazarların Eserlerinde Osmanlı Halk Hayatının Derlenmesi” başlıklı 139 sayfalık “doktora tezi”, yemek adları, hayvan adları, içecekler, atasözlerinin hangi yazarın hangi kitabının kaçıncı sayfasında geçtiğinden ibaret. M.A. tarafından yazılan ve Atatürk Üniversitesi Eğitim bilimleri Enstitüsü Orta Öğretim Sosyal Alanlar Anabilim Dalı tarafından onaylanan “tez”in giriş bölümleri dışında tek bir cümle bulunmuyor. “Bizim çalışmamızın özünü de halk hayatı ve insanların yaşam şekilleri oluşturmaktadır.” Diyen yazar, araştırmasını önemini ise şu sözlerle açıklıyor: “Bu araştırma birçok araştırmacı için merak uyandırmayı ve çalışılmaya aç bir sahanın varlığını hissettirmeyi temel almaktadır.”
“Tezde, Bitki ve Meyve Adları, İçecekler, Yemek ve Yiyecekler, Atasözleri ve deyimler, hayvan adları ve giyeceklerin yazarların eserlerini hangi sayfasında yer aldığının ötesinde bilgi yer almıyor.
tez.yok.gov.tr adresinde de yer alan “tez”in yazarı, halen Erzincan Üniversitesinde akademik yaşamını sürdürüyor.
Tezin başkan, danışman ve jürilerinin biri, Erzincan Üniversitesi’nden üçü Erzurum Atatürk Üniversitesinden, biri de Erzurum Teknik Üniversitesi’nden. S.G.(başkan), S.T.(danışman), Z.A., R.K. ve U.A. adlı akademisyenlerin yazıdaki hangi teze onay verdikleri bilinmiyor.
Yükseköğretim Kurulu tarafından söz konusu tezin sosyal medyada tartışılması üzerine yapılan açıklamada, “YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bu kapsamdaki bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır” dendi.