Edirne Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treni Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında devrildi. 24 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer cinayete ilişkin soğukkanlı açıklamalar yaptı. Başbakanlığın ilk önlemi geçici yayın yasağı getirmek oldu. Kaza sonrası getirilen geçici yayın yasağı pazartesi sabah saatlerinde kaldırıldı.
Dün saat 17.20 sıralarında Çorlu-Muratlı arasında Sarılar köyü yakınlarında kaza yaptı. 6 vagonlu trenin 5 vagonunun devrilmesi sonucunda 24 kişinin hayatını kaybettiği, 318 kişinin yaralandığı açıklandı. İhmal şüphesinin büyük olduğu kazaya dair çok sayıda soru yanıtlanmayı bekliyor.
Evrensel’in haberine göre, kazanın olduğu alana ulaşım güçlüğünden dolayı kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. Olay yerine ulaşım ancak traktör ve paletli araçlarla sağlanırken güvenlik güçleri olay yerine 5 km. mesafeye kimseyi yaklaştırmadı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorlu’da meydana gelen tren kazasına ilişkin bir taziye mesajı yayımladı. Erdoğan taziye mesajında,”“Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu akşam meydana gelen tren kazası, milletçe hepimizi derinden üzmüştür. Kazanın hemen ardından, devletimiz ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır. Elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.” dedi.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, pazartesi sabahı, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan kriz masasında basın açıklaması yaptı.
Ulaştırma Bakanı Arslan, tren kazasına dair “Elbette eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.” dedi.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise arama kurtarma çalışmalarının pazartesi sabahı 06.00 itibariyle tamamlandığını duyurdu.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da, kazanın ardından hastanelere 318 yaralının başvurduğunu belirtti.
Makine Mühendisleri Odası Çorlu Temsilcilik Sekreteri Birtan Altan şunları söyledi: “Olay yerine güvenlik güçleri bizleri de yaklaştırmadı. Fakat ilk görgü tanıkları ve fotoğraflardan edindiğimiz ilk izlenim, yoğun yağış sonrası yanlış hesaptan dolayı yetersiz olan menfezin taştığı yönünde. Bundan dolayı ray alt yapısı zayıflıyor veya bozuluyor. Burada ya hesap hatası ya da uygulama hatası var. Trenin üzerinden geçtiği ağırlığa dayanamayıp raylar ya çöküyor ya da kayıyor. Çünkü şimendifer ve ilk vagon menfezi sağlam geçmiş ama arkadaki 5 vagon devrilmiş. Daha detaylı raporumuzu detaylı incelemeden sonra yapacağız. Ama şunu söylemek isterim ki bu sadece bir kaza ile açıklanamaz. Özelleştirme ve iktidarın ve denetimleri odalardan alıp özel şirketlere vermesinin bir ürünüdür bu kaza.”
Gazeteduvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, yol kontrolü yapan personelin olması halinde kazanın yaşanmayabileceğini söyledi. Bektaş, “Demiryollarıyla ilgili ‘yol bekçisi’ dediğimiz, günlük rutin yaya olarak yol kontrolünü yapan arkadaşlarımız vardı. Yol bekçileri yaklaşık 5 yıl önce kaldırıldı. Dolayısıyla şu anda yol kontrolü yapılmıyor” dedi.
“Kamu kurumlarında birçok personelde eksiltmeye gidildi” diyen Bektaş, “İş kâra döküldü, emniyet tedbirleri maliyetli olduğu için kaldırıldı. Kısa zaman önce büyük bir bakımdan geçmiş bir bölge orası ama ne yazık ki bu olay yaşandı. Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza olmazdı muhtemelen” şeklinde konuştu.