Türkiye’deki üniversitelerden 12’sinde bugüne kadar hiç tez yazılmadığı, 44 üniversitenin de doktora tezinin bulunmadığı ortaya çıktı.
Diken’in Hürriyet’ten aktardığı habere göre, ‘Türkiye’de Akademik Yazının Durumu’ başlıklı araştırması tezlerle ilgili durumu ortaya çıkardı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerinden hareketle Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacısı Dr. Ziya Toprak tarafından yapılan araştırmada 12 üniversitenin yüksek lisans tez sayısının bir ile 10, 51 üniversitenin de 100’ün altında olduğu ortaya kondu.
Sınırlı sayıda da olsa yüksek lisans tezine sahip üniversitelerden 44’ünde ise hiç doktora tezi yazılmadı. 38 üniversitenin doktora ses sayısı da 1 ile 10 arasında değişiyor.
Araştırmada yeni açılan üniversitelerdeki yüksek lisans tez sayısının düşüklüğüne dikkat çekilirken, enstitülerin geç açılması veya öğrencilerini geç kabul etmesi de vurgulandı.
Verilere göre en fazla yüksek lisans tezi 20 bin ile Gazi Üniversitesinde. Ankara Üniversitesi ise 7 bin 661 ile en fazla doktora tezine sahip yükseköğretim kurumu oldu. Gazi Üniversitesini Marmara, ODTÜ, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi takip ederken, Ankara Üniversitesi’nin ardından İstanbul, Gazi, Marmara ve Hacettepe Üniversitesi geliyor.
Araştırmada tez sıkıntısının başlıca nedeni olarak akademisyen yokluğu yüzünden bölüm açılamaması gösterilirken, bunun akademik yayınları da etkilediği belirtildi.
Aynı araştırmada daha önce Turnitin intihal programı kullanılarak incelenen ve 511’i Türkçe, 89’u da İngilizce olan tezlerin yüzde 34’ünde ağır intihal yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bu oran kamu üniversitelerinde yüzde 31 iken, vakıf üniversitelerinde yüzde 46 idi.