Niğde Üniversitesi, Araştırma Görevlisi Yasin Durak hakkında BirGün gazetesinde yayımlanan yazısında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma açtı ve “lüzum-u muhakeme” kararı verdi. Üniversite, bu kararla Durak’ın “1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası” talebiyle yargılanmasının yolunu açtı.
Niğde Üniversitesi, 8 Mayıs 2016 tarihli BirGün gazetesi Pazar ekinde yayınlanan “Ejderhaya Meydan Okumadan Kahraman Olunmaz” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla Araştırma Görevlisi Yasin Durak hakkında hem idari hem de cezai soruşturma başlattı. Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olan Yasin Durak’ın yazısının yayımlanmasından 3 gün sonra Rektörlük tarafından hızla açılan soruşturma sonuçlandı. Durak’a verilen uyarı cezasının ardından, soruşturma komisyonu tarafından bir de “lüzum-u muhakeme” kararı çıkarıldı. Hakkında yürütülen soruşturmanın yasalara aykırı olduğuna yönelik savunma yapan Durak’a “5237 sayılı TCK’nın 299. maddesine istinaden suçunun sabit görüldüğü” yanıtı verildi.
Yasin Durak “Benim yaşadıklarım birçok meslektaşımın yaşadıklarının yanında hiç kalır. Bir Aziz Nesin öyküsüne tıkılmışız, çıkamıyoruz. Kamu bürokrasisinde örgütlenmiş yobazlık hüküm sürüyor” dedi.
Kararı değerlendiren Siyasal Bilgiler Fakültesi-Mülkiye Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak burada hem idari, hem de cezai soruşturmanın söz konusu olduğunu söyledi. Normal koşullarda savcıların Cumhurbaşkanı’na hakaret iddialarında üniversiteden izin almaksızın soruşturma başlattığını belirten Altıparmak, “Burada ise enteresan bir durum var. Üniversite akademisyenin bir gazetede yazdığı yazıyı da akademik görevi olarak görüyor ve yaptığı soruşturma sonucunda adli makamların yargılamasına izin verdiğini söylüyor. Lüzum-u muhakeme bu anlama geliyor. Ancak söz konusu yazıda Cumhurbaşkanına bir hakaret olduğunu düşünmüyorum. Üniversitenin bu izni vermemesini isterdik” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Cenk Yiğiter ise “Bunun adı lüzumu-muhakeme kararı değil, ihbarcılıktır” dedi.