İki eğlence mekanına yanlarında kadınlar olmadığı için sokulmayan iki akademisyenin başlattığı ‘cinsiyet ayrımcılığı’ davasında Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onayarak, bunu cinsiyet ayrımcılığı olmadığına karar verdi.
Milliyet’ten Burcu Karakaş’ın haberine göre akademisyenler Burak Cop ve Engin Ader, 15 Şubat 2011 tarihinde yanlarında kadın olmadığı gerekçesiyle İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Asmalımescit semtindeki Otto ve Faces adlı mekanların kapısından geri çevrilerek içeri alınmadı.
İki genç, söz konusu barlara ayrı ayrı “onur kırıcı muameleyle karşılaştıkları” gerekçesiyle 4 bin 500 TL’lik manevi tazminat davası açtı. Avukat Neha Çaylan dava dilekçesinde, cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını savunarak Anayasa’nın 10’uncu maddesindeki eşitlik ilkesinin çiğnendiğini belirtti. Dilekçede, “Bu anlayış hem kadın hem de erkek açısından aşağılayıcı bir durum yaratmaktadır. Zira erkek tek başınayken adeta zararlı ve rahatsız edici bir unsur olarak kabul edilmektedir. Kadın ise ‘dam’ olarak sıfatlandırılıp erkeğin eklentisi olarak kabul edilmektedir” denildi.
Yerel mahkemeler, iki davayı da reddetti.
Mahkemelerin gerekçeli kararında “Davacının duymuş olduğu manevi acıyı tam olarak ispatlayamamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Temyize götürülen karar, Yargıtay tarafından onaylandı.